Opstand in Spanje

Er wordt dezer dagen veel gesproken over de opstand van de jeugd in Spanje. In honderden steden werden onlangs pleinen bezet door wanhopige jongeren, wier toekomst er niet zo zonnig uitziet in een land waar bijna de helft van hun leeftijdsgroep geen baan heeft of kan krijgen. Voor de Spaanse economie ziet de toekomst er ook niet rooskleurig uit: het land steekt tot aan de nek in de schuld. Daarbij moet ook nog de schuld van de autonome regio’s worden opgeteld.

Een mens zou van minder wanhopig worden. Het is niet de eerste keer dat de Spaanse bevolking collectief in actie komt. Op 7 juni 1640 bijvoorbeeld, kwam de bevolking van Catalonië in opstand tegen de centrale regering in Madrid. Op die dag drongen honderden oogstarbeiders de Catalaanse hoofdstad Barcelona binnen terwijl zij schreeuwden: ‘leve de christelijke godsdienst! Leve het platteland en weg met het slechte bestuur!’ De onderkoning (gouverneur) probeerde weg te vluchten, maar werd nog voor hij scheep kon gaan, op het strand vermoord.

De Catalaanse opstand verbreidde zich snel, de opstandelingen riepen de onafhankelijkheid van Catalonië uit en het duurde tot 1659 voordat de regering in Madrid haar gezag kon herstellen. Sindsdien heeft ‘Madrid’ altijd heel wat te stellen gehad met de Catalanen. En met de Basken. Telkens blijken deze zelfbewuste, trotse volkeren zich los te willen maken.

Misschien is dat wel de reden dat de PSOE, de Spaanse PvdA, probeert om greep te krijgen op de protesterende jongeren op de pleinen.

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Opstand in Spanje

 1. P.H.M van de Kletersteeg says:

  Hohohoho…hier ga je grandioos de fout in!!

  Basken hebben genetisch NIETS te maken met spanjolen of europeanen; uitgezonderd hongaren en finnen en de bewoners van een dorp in zwitserland.
  Die stammen allemaal af van de hunnen.

  Alle europese talen zijn aan elkaar verwant; behalve hongaars, fins en Basken taal.

  Dat zijn belangrijke dingen; geschiedkundig.
  Het geeft de Basken historisch recht zich los te maken van Spanje.

  • admin says:

   Geachte, op welke fout doelt u precies? Ieder volk heeft het recht op een zelfstandig bestaan in een ‘eigen huis’. De Nederlanders, Catalanen, Basken, Friezen, kortom iedereen. Wat precies de beweerde onderlinge relatie is, heeft er helemaal niets mee te maken. Ook is er een verschil tussen ‘volk’ (veronderstelde collectieve genetische verwantschap) en taal. Basken zijn net zo goed Europeanen als de Spanjaarden (Castilianen, Catalanen en… Portugezen). Inderdaad, het Baskisch is niet verwant aan de Indo-Europese talen die bijna overal in Europa worden gesproken. Maar het is evenmin verwant aan Hongaars en Fins. Sommige taalgeleerden vermoeden een verwantschap met het (overigens nog niet helemaal ontcijferde) Etruskisch. Er bestaat ook een vermoeden dat het Baskisch de taal is van de Cro-Magnonmensen die ca. 40.000 jaar geleden vanuit Noord-Afrika Europa zijn binnengedrongen en de Neandertalers hebben verdreven.

 2. P.H.M van de Kletersteeg says:

  Als ik het goed heb, kwamen er 11 stammen naar europa om europa te onderwerpen; een werd er uitgenodigd om zich te vestigen in het huidige roemenie, om de grenzen te verdedigen in ruil voor grond en de toezegging, dat er geen andere nationaliteiten zouden vestigen.
  Er schijnt in Boedapest een beeld te staan dat de 11 stammen symboliseert

 3. P.H.M van de Kletersteeg says:

  De spanjolen zeggen dat basken simpel een provincie is van spanje en ontkennen de verschillen
  De Basken staan op de verschillen

  Bovendien is de wereld kampioen houthakken een bask.
  Hij hakte een stam door van ik geloof 1,50 meter diameter in 8 uur en 10 minuten onafgebroken hakken….
  het slaat nerges op maar toch even leuk te vermelden.

  Daarnaast zijn er veel lokale tradities die niets met welk deel van spanje ook te maken hebben.

  Net zoals in zwitserland: is een dorp at leeft vlgs de riten van de hunnen.
  Toen atilla begraven werd en de hunnen terugtrokken, bleven er hier en daar wat achter.

  Trouwens de geschiednis van de hunnen is leuk.
  Super organisators.
  Vor het leger; iedere soldaat moest een reserve paard hebben, een kromzwaard (prima wapen trouwens) en zij hadden de eerste effectieve compoundboog van bot en hout–super constructie.
  Dan heel slim-hadden ze een goed bodypantser: een zijden hemd., dat redelijk strak zat.Als ze geraakt werden door een pijl werd die pijl er zeer sterk door afgeremd, zodat meestal alleen een vleeswond bleef.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>