Dood van een staatsjournalist

Op 13 juli 1793 werd de Franse journalist Jan-Paul Marat vermoord terwijl hij in bad zat te schrijven. Als hoofdredacteur van De Volksvriend (L’ami du peuple), speelde hij een hoofdrol in het opzwepen van het gesunde Volksempfinden en het richten van de volkswoede op de aristocraten. Marats venijnige en goed geschreven stukken werden gretig gelezen en hadden de executie tot gevolg (door de guillotine) van menig edelman.

Tegenwoordig zou Marat een demonisator worden genoemd. Ook in onze tijd lopen er journalisten rond van het type Marat. Journalisten en krantenbezitters. Rupert Murdoch bijvoorbeeld, die ooit werd omschreven als de ’24ste minister’ van het Britse kabinet.

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Dood van een staatsjournalist

  1. P.H.M van de Kletersteeg says:

    Er was geen voetbal, dus rolde er koppen.
    En nogal veel.
    Als ik me goed herinner, waren er bij de bestorming van de bastille maar een paar gevangenen in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>