Bolívar

Op 24 juli 1783 werd in Venezuela Simón Bolívar geboren, de man dankzij wiens inspanningen Venezuela onafhankelijk werd. En Colombia en Ecuador, en Perú en Bolivia. Dat land is trouwens in zijn geheel naar Bolívar vernoemd. Weinig stervelingen werden tijdens de laatste eeuwen ooit zo vereerd als Bolívar. Lenin en Stalin misschien, en ook Kemal Atatürk, maar dat is het wel zo’n beetje.

Het hoofdplein in de Venezolaanse hoofdstad Caracas heet Plaza Bolívar (Bolívarplen), evenals de hoofdpleinen in Bogotá (Colombia) en Lima (Perú). En in de meeste belangrijke steden van Venezuela heet het hoofdplein ook Plaza Bolívar.

De hoogste berg van het land? Pico Bolívar natuurlijk! De belangrijkste stad aan de machtige Orinoco? Ciudad Bolívar, wat anders? Lanen, straten, gebouwen, pleinen, en verder van alles, je kunt het zo gek niet bedenken: genoemd naar Bolívar, althans in Venezuela. Het land heet trouwens officieel ‘Bolivariaanse republiek Venezuela’.

In Nederland wordt de vereringsgekte zo’n beetje verdeeld tussen de leden van de heersende dynastie, in Venezuela valt de eer slechts één man te beurt. Eentonig? Welnee, niet erger dan Nederland met zijn Oranjepleinen, Koninginnewegen, Beatrixlanen, Prins Bernhardviaducten en Prins Clausplein.

This entry was posted in Overpeinzingen. Bookmark the permalink.

One Response to Bolívar

  1. P.H.M van de Kletersteeg says:

    Idd; wij vereren mensen die ons land bestolen hebben en dat nog dagelijks doen.
    En die mensen met een twijfelachtige achtergrond importeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>