Een nieuw Griekenland

Het is de vraag of de zogenaamd democratische overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog (Engeland en Frankrijk) in wezen wel zo democratisch waren. Zolang de oorlog duurde, hadden de militairen het er voor het zeggen en waren de burgerrechten zo goed als onbekend. De macht van de staat was reusachtig toegenomen en ook nadat de laatste schoten waren gelost, bleef de staat machtiger dan ooit.

Het voorbeeld van de sterke, almachtige staat die nadacht voor en optrad in het belang van onmondig geachte burgers, werd tijdens de jaren 1920 en 1930 nagevolgd in tal van landen. In Spanje, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Portugal, overal verschenen dictaturen.

Op 4 augustus 1936, precies 75 jaar geleden, verhief de Griekse premier, generaal Ioannis Metaxás, zich tot dictator en beloofde een nieuw Griekenland te zullen bouwen. Heel wat agendapunten nam hij over van Mussolini, en ook wat betreft de uiterlijke vormen van zijn nieuwe regime, liet hij zich door de Duce inspireren.

This entry was posted in 75 jaar geleden and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>