Einde van het kapitalisme?

In 1979 stuurde de Sovjet-Unie de eerste troepen naar Afghanistan om de nieuwe, door de Sovjets geïnstalleerde regering te ondersteunen. In 1988 moesten de troepen na bijna 10 jaar oorlog tegen de Moedjaheddin Afghanistan weer verlaten. In 2001 begon de VS ook aan een oorlog in Afghanistan. Omdat ze het karwei zelf niet konden klaren, moesten vanaf het begin de ‘bondgenoten’ komen helpen: Noren, Denen, Nieuw-Zeelanders, Japanners, Zuid-Koreanen, Australiërs, Engelsen, Duitsers, Fransen, Italianen, Letten, Macedoniërs, Tsjechen en ook nog Nederlanders. Tientallen landen stuurden soldaten, vele onder NATO-paraplu. Inmiddels begint eindelijk het begrip door te dringen tot de VS-strategen, dat de oorlog in Afghanistan niet is te winnen. De Sovjets hadden dat dan toch sneller in de gaten. In 1985 werd Michail Gorbatsjof partijleider van de Sovjet-Unie. Hij beloofde ‘perestroika’, de verandering van verkalkte en corrupte staatsstructuren. In 2008 werd Barack Obama president van de VS met de leuze: ‘Change, yes we can’, waarmee hij aangaf de verkalkte en corrupte staatstructuren te willen veranderen. Hij ziet zichzelf als de nieuwe Lincoln. Maar zou hij niet evengoed de tweede Gorbatsjof kunnen zijn? De Sovjet-Unie kwam ten val als gevolg van de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986. Daarna geloofde niemand meer in de autoriteiten en het fundament onder de Sovjet-Unie werd weggeslagen. In 2010 verloor de VS-regering veel goodwill en gezag als gevolg van de olieramp in de Perzische Golf. In 2011 is er dan de kernramp van Fukushima. Behalve in de VS en elders, beginnen nu ook de mensen in Japan hun vertrouwen in de staat te verliezen. Is dit het begin van het einde van het ‘kapitalisme?’

This entry was posted in Gelijkenissen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>