Geschiedvervalsing

Vóór de Franse revolutie van 1789 was 15 augustus (Maria-hemelvaart) een van de vele tientallen officiële feestdagen, waarvan de meeste tijdens de revolutie werden afgeschaft. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Napoleon (de ‘grote’ uiteraard, niet zijn neef Napoleon III de ‘kleine’) deels daarom zijn verjaardag officieel op 15 augustus laten vaststellen. Wees eerlijk: wie zou nu geen sympathisant kunnen zijn van een machthebber die is geboren op de dag dat de Moeder Gods in de hemel werd opgenomen?

Het was Chateaubriand die hierop de aandacht vestigde. Hoewel alle officiële documenten inzake de geboorte van Napoleon al in 1810 waren verdonkeremaand, wist Chateaubriand te vertellen dat de ‘keizer’ op 5 februari 1768 in Ajaccio op Corsica was geboren in plaats van op 15 augustus 1769.

Die laatste datum was om twee redenen politiek gunstiger. Ten eerste vanwege Maria-hemelvaart, en ten tweede omdat Napoleon dan zou kunnen beweren dat hij als Frans onderdaan was geboren: Corsica werd namelijk pas op 15 mei 1768 bij Frankrijk ingelijfd.

De onduidelijkheid rond Napoleons geboorte doet denken aan de commotie rond het geboortebewijs van VS-president Obama. Is deze wel in de VS geboren, of in Kenia dan wel Indonesië? Overigens heeft Napoleon van zijn geboorteplaats nooit een geheim gemaakt: hij heeft zijn Corsicaanse accent nooit kunnen kwijtraken en bleef zijn leven lang Frans spreken met een zwaar accent. Obama heeft zich echter een bijna vlekkeloos ‘midwestern’ accent aangemeten. Alleen wie heel goed luistert, bespeurt in de manier waarop hij de ‘s’ uitspreekt een lichte Indonesische invloed. Maar dat is niet zo vreemd want als puber heeft hij enige tijd in Jakarta gewoond.

Ach, wie de macht heeft kan blijkbaar de geschiedenis achteraf naar zijn hand zetten. Papier is geduldig.

This entry was posted in Verleidingen van de macht and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Geschiedvervalsing

 1. P.H.M van de Kletersteeg says:

  Het is voor de roemeens ortodoxen nog steeds een verplichte vrije dag; alles ligt stil;ook openbaar vervoer.Zo hebben ze 63 kerkelijke dagen per jaar…..

 2. lezer says:

  15 aug is nog steeds een officiële feestdag in Frankrijk, en die heeft nu niets meer met Napoleon te maken, maar alles met een religie, waarvan de symbolen, net als de symbolen van alle andere religies, verboden zijn in openbare gebouwen.
  Schopenhauer was die man die schreef dat geschiedenis de hoer van de politiek is.
  Het merkwaardige is dat hedendaagse historici er wel van uitgaan dat historici uit de oudheid primair schreven om hun broodheren tevreden te stellen, maar zelden tot uitdrukking brengen dat zij meestal precies hetzelfde doen.
  David Irving zat in de cel, Thomas L Thompson vreesde lange tijd voor z’n leven.
  De auteur van het volgende boek kreeg twee jaar cel in Frankrijk.
  Vincent Reynouard, ‘Die Wahrheit über Oradour, Rekonstruktion und Forschungsbericht eines Franzosen, Was geschah am 10. Juni 1944 wirklich ?’, Stegen am Ammersee, 2005 (Le Massacre d’Oradour, Antwerpen 1997).
  De auteur van het nu volgende boek was Duits legercommandant, hij werd meteen ontslagen.
  Gerd Schultze- Rhonhof, ´1939, Der Krieg, der viele Väter hatte, Der lange Anlauf zum Zweiten Weltkrieg’, München 2003, 2006
  Sand werd niet ontslagen, ook lopen er voor zo ver ik weet geen processen tegen hem.
  Het Israelische hooggerechtshof is merkwaardig objectief.
  Shlomo Sand, ‘The Invention of the Jewish People’, London, New York, 2009, 2010 (Tel Aviv, 2008, hebrew)
  Het boek dat Irving in de cel deed belanden is denk ik:
  David Irving, ‘Churchill’s War’, 1987, New York, er staat niets in over de holocaust, alles over het inhuren van Churchill voor oorlog.
  Thompson was de eerste die de resultaten van archeologie in Israel objectief opschreef.
  Thomas L Thompson, ‘The mythic past, Biblical archaeology and the myth of Israel’, London 1999

  • admin says:

   Inderdaad relevante punten. Helemaal mee eens overigens. Irving werd achter de stangen geschoven omdat hij een lezing in Oostenrijk jááren geleden eens twijfels had geuit over het aantal joden dat in de Shoa zou zijn vermoord. Zoals Finkelstein het uitdrukte: ‘there is no business like shoa business’.

 3. P.H.M van de Kletersteeg says:

  Dat aantal moet toch relatief makkelijk zijn vast te stellen?
  De moffen zetten alles op papier, en in de jaren 60 dienden de de Deutsche Bahn nog een rekening in bij de overheid voor jodentransport
  Werd betaald trouwens.

  Maar mijn vraag: is het van belang of het er 4of 6 millioen waren?
  Uniek was, de industriele mate waarin en waarop.
  Niet alleen van joden.

 4. P.H.M van de Kletersteeg says:

  En daarnaast, wat meer van belang is: moet je vandaag een grote afdeling opzetten die het werk van de SS moest doen; zowel arresteren als afmaken, en zou je 100.000 man nodig hebben: eenmaal een advertentie zetten; binnen 24 uur heb je ze.
  In polen, Roemenie Hongarije Tjechie
  Dat is de realiteit van de echte wereld.
  Helaas–maar waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>