Een dure vriendendienst

Op 22 september 1980 bewees de Irakese dictator Saddam Hoessein een belangrijke dienst aan zijn vrienden in de VS: hij begon een oorlog tegen Iran. Met Iran hadden de VS een appeltje te schillen nadat hun daar in 1979 op smadelijke wijze de deur was gewezen. Ajatolla Chomeini had er de Sjah verdreven, die notabene in 1953 nog door de VS en hun Engelse vrienden persoonlijk in Teheran op de troon was gezet.

Aan Saddam Hoessein nu de eer om de eer van zijn heimelijke VS-vrienden te redden. Hij kreeg er zelfs een lading gifgas voor cadeau. De bekende VS-oorlogsmisdadiger Donald Rumsfeld kwam hem zelfs nog persoonlijk opzoeken.

Door de Irakese aanval op Iran begon de Eerste Golfoorlog die pas in 1988 werd beëindigd. Maar de oorlog had wel geresulteerd in meer dan een miljoen doden, miljoenen gewonden, en de vernietiging van de Irakese en Iraanse economie.

This entry was posted in Drieste acties and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>