Drie maal is scheepsrecht

Er wordt wel eens beweerd dat de Duitse pogingen om Europa te verenigen onder Duitse heerschappij tot twee keer toe zijn mislukt. Dat klopt overigens met de feiten: tijdens de Eerste Wereldoorlog is het de Duitsers niet gelukt heel Europa onder Duits gezag te brengen. Aanvankelijk leek het aardig te lukken, maar uiteindelijk is het plan verhinderd door ingrijpen van de VS, die natuurlijk niet wilden dat hun eigen kansen in Europa zouden worden verkleind.

Twintig jaar later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, waagden de Duitsers opnieuw een poging en kwamen nu weliswaar heel wat verder, maar moesten het tenslotte afleggen tegen het superieure Rode Leger.Honderd jaar na de eerste poging lijkt het Duitse plan misschien eindelijk te gaan slagen. Het Nederlandse Europarlementslid Hans van Baalen (lid van de VVD en reünist van de Leidse studentenweerbaarheid Pro Patria) heeft ervoor gepleit een Duitser aan te stellen als hoogste baas in de EU. Hij wil ook de EU Duitser maken. Ongetwijfeld zullen velen van de 83 miljoen Duitsers en velen van de ca. 100 miljoen Duitstaligen in Europa dit voorstel toejuichen.

Laten we vooral niet vergeten dat de basis van de EU in de jaren 1950 is gelegd door Konrad Adenauer (een Duitser), Maurice Schumann (een Franse Elzasser die vloeiend Duits sprak) en Alcide de Gasperi (een Italiaan die was geboren in Zuid-Tirol en die vloeiend Duits sprak). Alledrie waren het bovendien gelovige rooms katholieken. Het Duits is in zekere zin de ‘taal van Europa’, zoals het rooms-katholicisme het Europese geloof bij uitstek is. De Europese vlag is niet voor niets hemelblauw, de kleur van de Heilige Maagd!De Paus is al een Duitser, nu nog de voorzitter van de Europese Commissie. Als nepduitsers, als sprekers van een pover Duits dialect zouden de Nederlanders en Vlamingen het voorstel van van Baalen moeten verwelkomen. En als het even kan, straks na Trichet ook nog een Duitser als president van de ECB.

Misschien moet Trichet eens een nachtje gaan slapen in hetzelfde Newyorkse hotel waar zijn landgenoot Strauss-Kahn zulke aardige avonturen beleefde…

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Drie maal is scheepsrecht

 1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  ach ja; en welk land was het rijkste in europa in 1960?
  En welk land in Azie?
  En welke halve zool zegt dat oorlog niet rendeert?

  En welk land gaat–ondanks europa zijn eigen gang?

 2. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  Je gelooft het niet, maar 50 jaar geleden werd ik benoemd tot erelid van die vereniging tot verenigd europa, waar die vlag het symbool van is…..
  Kreeg f25 en een boekenbon van de burgermeester…foto in krant en zo.

 3. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  Als ik toen had geweten wat ik nou weet..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>