Op de dag af 50 jaar geleden: Eichmann

Op 11 april 1961 begon in Jeruzalem het proces tegen Adolf Eichmann, die in de periode 1939-1945 verantwoordelijk was geweest voor de deportatie van Europese joden. In de jaren 1930 had Eichmann een belangrijke bijdrage geleverd aan de emigratie van Europese joden naar Palestina. Na de Duitse nederlaag in 1945 dook hij enkele jaren onder en vluchtte in 1950 naar Argentinië. Vele duizenden waren hem reeds voorgegaan, evenals naar Spanje, Ecuador, Chili, Brazilië en Mexico. De vluchtlijnen naar Zuid-Amerika liepen heel vaak via het Vaticaan en de OSS, de VS-geheime dienst die de voorloper was van de CIA. De nazi’s die vluchtten naar Zuid-Amerika waren doorgaans van het ‘tweede garnituur.’ Nazi’s met belangrijke technische kennis konden immers dikwijls een goedbetaalde functie vinden in de VS, Engeland, Frankrijk, of de Sovjet-Unie. Vliegtuigontwerpers, raketgeleerden (zoals Wernher von Braun en Hermann Oberth), atoomgeleerden, materiaaldeskundigen, wie goed was kon aan de slag bij de voormalige vijand. Zo ook bijna alle lingüisten van de SS. Weinigen weten namelijk dat de SS een uitgebreide afdeling had waar zeer geavanceerd onderzoek werd gedaan op het gebied van de algemene en vergelijkende taalwetenschap. Aan de bekendste VS-universiteiten, waar vóór 1945 nauwelijks iets werd gedaan aan taalwetenschap, zijn de afdelingen taalkunde opgericht door voormalige SS’ers, velen met een kwalijk oorlogsverleden.

Eichmann is een van de weinigen geweest die tussen wal en schip viel. In 1960 werd hij door de Israëlische geheime dienst opgespoord in Buenos Aires en ontvoerd naar Israël. Eichmann was zó aan lager wal geraakt dat zelfs zijn ondergoed vol gaten zat. Na een proces dat omgeven werd met met een enorme publiciteit, werd Eichmann ter dood veroordeeld en in 1962 terechtgesteld.

This entry was posted in 50 jaar geleden and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>