Staatsgrepen

De herfst is blijkbaar een goede tijd voor staatsgrepen. Op 9 november 1799 (de 18de Brumaire volgens de revolutionaire kalender) pleegde Napoleon Bonaparte in Parijs een staatsgreep door het parlement buitenspel te zetten met een list. Napoleon had een uiterst overtuigend machtsmiddel tot zijn beschikking: hij kon rekenen op de loyaliteit van het leger, vooral dankzij zijn indrukwekkende veldtocht in Italië (1795-6), waarbij hij de ene zege aan de andere wist te rijgen. Na de staatsgreep benoemde Napoleon zichzelf uit tot Eerste Consul voor het leven, liet een nieuwe grondwet opstellen en deze per referendum (7 februari 1800) door de bevolking bekrachtigen.Op 2 december 1851 pleegde Napoleons neefje Lodewijk Bonaparte, ook een staatsgreep, waarna hij zichzelf tot keizer uitriep. De operatie verliep bloedig en duizenden werden over de kling gejaagd door de Napoleongetrouwe militairen. Net als zijn oom schreef ‘de kleine Napoleon’ een referendum uit (20-21 december) om zijn daad te laten bekrachtigen door de bevolking.Op 6 november 2011 werd in Griekenland premier George Papandreou door de ‘troika’ (IMF, ECB en EU) gedwongen om af te treden en plaats te maken voor een nieuwe regering die door de troika was geselecteerd.

Ooit moest je een leger hebben voor een staatsgreep. Dat is nu in Europa blijkbaar niet meer nodig. Dat kan misschien als winst worden beschouwd, maar of dat werkelijk zo is, zal pas over een tijdje blijken. De Griekse staatsgreep zal in elk geval niet in een referendum aan de kiezers ter beoordeling worden voorgelegd.

This entry was posted in Drieste acties and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Staatsgrepen

 1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  Leger is uitgeschakeld.
  Eerst moest eerst een leger worden betaald, die dan het machtsmiddel was voor een staatsgreep.
  Nu wordt het alleen financieel gedaan.
  Zo is China bezig de helft van de wereld op te kopen…

 2. Futur says:

  Moest Europa nu eens een andere economische weg volgen hé…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>