Op de dag af 150 jaar geleden: de VS Burgeroorlog

Op 12 april 1861, precies 150 jaar geleden, vielen bij Fort Sumter (South Carolina) de eerste schoten in wat bekend staat als de ‘Amerikaanse Burgeroorlog.’ Althans in de staten die uiteindelijk deze oorlog in 1865 wonnen. De verliezende ‘geconfedereerde’ staten noemen deze oorlog de ‘War between the States’, de oorlog tussen de staten.
Volgens de romantische overlevering was de inzet van deze oorlog in de eerste plaats de vrijheid van de slaven. Dat is evenwel slechts een deel van de waarheid. De oorlog ging ook om bestuurlijke centralisatie, waarbij de belangen van de afzonderlijke, soevereine staten ondergeschikt werden gemaakt aan de federale regering in Washington. De burgeroorlog is om verschillende redenen te beschouwen als het vervolg van de onafhankelijkheidsoorlog (1776-1783).
Aangezien het probleem van de burgerrechten niet grondig was gedefinieerd (en dus de politieke basis van de staat niet duidelijk was), moest dit alsnog worden gedaan. Dat gebeurde tijdens de ‘Oorlog tussen de Staten’. Hierdoor werd onder andere de slavernij afgeschaft. Kort daarop kregen de zwarten ook burgerrechten. Althans op papier. In werkelijkheid is pas sinds de jaren 1960 sprake van volledige burgerrechten voor de zwarten in de VS. Ook weer, op papier. Want nog altijd worden in sommige staten zoals Florida burgers met een strafblad uitgesloten van stemrecht. En aangezien zwarten in de VS een grotere kans lopen om te worden opgepakt en veroordeeld, mag tegenwoordig minstens 20% van de stemgerechtigde zwarte bevolking van bijvoorbeeld Florida niet gaan stemmen.

This entry was posted in 150 jaar geleden and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>