Op de dag af 100 jaar geleden: Onlusten in de Champagne

De keren dat boeren zich hebben verzet tegen de beslissingen van de ambtenarij zijn in de geschiedenis niet te tellen. Eigenlijk zou dit een waarschuwing moeten zijn voor de pennelikkers. Ver verwijderd van de dagelijkse realiteit bedenken zij regeltjes en wetten die niet zelden desastreus blijken voor grote groepen mensen, vooral voor de boeren. Als de boeren in opstand komen is er iets grondig mis. Dat was 100 jaar geleden in de Champagne ook het geval. Door een beslissing van de Franse regering mocht de mousserende wijn die in het departement Aube werd geproduceerd, van de ene op de andere dag niet meer als Champagne worden verkocht. En dat terwijl de Aube historisch gezien gewoon tot de Champagnestreek behoorde. Door het nieuwe besluit raakten de wijnboeren van de Aube zwaar gedupeerd. Praten en demonstreren hielp allemaal niet. Als er namelijk één organisatie niet kan luisteren, zijn dat wel regeringen! Op 13 april 1911 liep de toestand volkomen uit de hand. Woedende boeren staken hele straten in brand, plunderden huizen en knipten de telegraafdraden door. De brandweer werd verhinderd om de branden te blussen. De sterke eenheden van het leger en de gendarmerie die naar de streek waren gestuurd om de orde te bewaren, konden tegen de volkswoede helemaal niets uitrichten. Het zou misschien goed zijn als de Eurocraten in Brussel eens wat meer historisch besef zouden krijgen!

This entry was posted in 100 jaar geleden and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>