Echte journalisten

Echte journalisten bestaan niet meer. Nu ja, ze bestaan wel, maar ze mogen van de krantenbazen niet meer in de krant schrijven. Te gevaarlijk. Echte journalisten gaan op zoek naar de waarheid, zoeken dingen tot de bodem uit, stellen misstanden aan de kaak (die zijn er namelijk altijd), en controleren de macht. Gewetensvolle journalisten zijn vandaag de dag uitsluitend nog op het internet te vinden.

Honderd jaar geleden bijvoorbeeld, toen waren er nog echte journalisten die hun werk behoorlijk deden en hun nek durfden uitsteken. Door misstanden aan de kaak stellen. Wat dacht u van Ida Tarbell, die in 1904 een artikelenserie schreef (gebundeld tot een boek) over de schandalige roofpraktijken van Rockefeller’s Standard Oil? Wat dacht u van Upton Sinclair, die 1906 de weerzinwekkende toestanden in de vleesindustrie van Chicago aan de kaak stelde?

De resultaten? Mede dankzij Ida Tarbell werd Standard Oil opgesplitst in minder invloedrijke maatschappijen. Vooral dankzij Upton Sinclair werden in de VS de pure food laws aangenoemen, die hygiënische werkmethoden voorschreven in de vleesindustrie en andere voedselverwerkende bedrijfstakken.

Waar blijven de journalisten die Google aanvatten, of Bill Gates, of Monsanto, of Shell, of TEPCO? Ze zijn er wel, maar in de krant mogen ze niet publiceren.

Zeg uw krant maar op!

This entry was posted in 100 jaar geleden, Drieste acties and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Echte journalisten

  1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

    Idd.Wat er nu is zijn ongeschoolde “cut and paste” figuurtjes.Zelfs de teksten zijn vaak letterlijk hetzelfde in verschillende kranten.vroeger waren journalisten ook geschoold op hun gebied. Dat schijnt ook al weer verouderd te zijn.
    Oh vergeet ‘watergate’ niet. de enige gates die nog van belang zijn in de gedrukte oers zijn nipple gates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>