Verdedigingsmuren

In januari 1930 werd in Frankrijk de wet aangenomen die voorzag in de bouw van de Maginotlinie, een indrukwekkende verdedigingslinie van forten, betonnen bunkers, versperringen en verdekte gechutsopstellingen die een eventuele Duitse inval moesten tegenhouden. Tien jaar later passeerden de Duitse troepen deze linie eenvoudig door Frankrijk via België binnen te vallen. Je vraagt je toch af hoe de Fransen zoveel tijd, geld en energie hebben kunnen investeren in een militair nutteloos object.

Ze waren in ieder geval in goed gezelschap, want de Chinezen en de Romeinen hebben ook gepoogd zich te beschermen tegen hun vijanden door peperdure wallen en muren te bouwen. In onze dagen hebben de VS een hek langs hun grens met Mexico gezet en Israel een muur om de Palestijnse gebieden. Veel helpen doet het allemaal niet.

Zo blijkt maar weer dat je van de geschiedenis NIETS leert. Iedereen maakt altijd dezelfde fouten, keer op keer. De oliedomme beslissers weten ongetwijfeld wel iets van de geschiedenis, maar denken blijkbaar ‘dat zal ons niet overkomen’ en gaan vervolgens de fout in.

Als de geschiedenis IETS leert is het wel dat mensen niet veranderen. Tot die conclusie kwam de Duitse denker Christian van Krockow aan het einde van zijn leven. Zie: Die Zukunft der Geschichte. Ein Vermächtnis (2002).

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Verdedigingsmuren

 1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  De muur in Jeruzalem: waarvoor is die? Om de joden binnen te houden of de beschaving buiten?
  Heb een spot prent gezien, met twee schetsen, een van concentratiekamp een een van jeruzalem; vraagt de een aan de ander wat het verschil is…

  Maar: de romeinen en de daciers waren slaags, dus werd de eerste verdedigingslinie ooit gebouwd; ze wonnen; ondanks dat de overmacht 5 tegen 1 was…werkt wel..

  En de chinese muur heeft zijn sporen ook wel verdiend..

 2. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  Ik zie die maffe Franzozen daar nog staan te brullen de moffen: jullie moeten terug, jullie moeten via de Marginot linie!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>