Reizen in het donker

Bijna 150 jaar geleden, op 10 januari 1863 werd in Londen de eerste ondergrondse stadstrein in gebruik genomen. Hieruit ontstond al spoedig een heel netwerk van ondergrondse spoorwegen, waarmee de moderne grotestadsbewoner snel (en doorgaans niet erg geriefelijk) naar zijn werk en afspraken kan reizen. Na Londen volgden Boedapest (1896), Parijs (Métro, 1900), Berlijn (U-Bahn, 1902), New York (Subway, 1904), Buenos Aires (Subte, 1913), Madrid (1919), Tokio (1927), Moskou (1935) en Rotterdam (1968).

Inmiddels zijn er wel meer dan 150 metro’s in de wereld. Die van Londen blijft natuurlijk altijd de oudste, maar is sinds kort niet meer de grootste (ruim 400 kilometer). De eerbiedwaardige Underground is overvleugeld door de metro van Sjanghai, die sinds de opening in 1995 een lengte heeft bereikt van bijna 440 kilometer.

This entry was posted in 150 jaar geleden and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Reizen in het donker

  1. Wim Klooster says:

    Een kleine aanvulling: de eerste ondergrondse trein in Boston reed in 1897.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>