‘Why do they hate us so much?’

Dat werd mij ooit door een inwoonster van de VS gevraagd. Met betraande ogen keek ze mij aan en voegde eraan toe: ‘we only try to do good in the world.’ Tja, wat moest ik dit slachtoffer van een gebrekkige opvoeding, van jarenlange systematische misleiding en leugens door tv, radio en kranten nu antwoorden? Haar de waarheid zeggen had natuurlijk geen enkele zin. Het was mij na jaren in de VS duidelijk geworden dat er met de mensen daar totaal niet viel te discussiëren. Van afwijkende meningen wordt men daar nerveus en men voelt zich bedreigd.

Vandaag zijn twee VS-militairen ‘na een woordenwisseling’ met Afghanen in het Ministerie van Binnenlandse Zaken doodgeschoten. De beide slachtoffers waren ‘adviseurs’. Jaja, militairen als adviseurs op het ministerie dat zorgt voor de politie en de binnenlandse veiligheid.

Ik denk dat het net zulke adviseurs waren als indertijd Dan Mitrione, een agent van de FBI en CIA die de politie in Uruguay leerde hoe je weerloze slachtoffers het beste kon martelen. Boontje komt om zijn loontje zeggen we dan in goed Nederlands, want Mitrione werd in 1970 door de verzetsbeweging Tupamaros geëxecuteerd als straf voor zijn daden.

In de VS begrijpen ze dat niet. Dat is toch vreemd voor een volk dat maar één taal lijkt te spreken: die van het geweld.

This entry was posted in Drieste acties, Gelijkenissen, Overpeinzingen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ‘Why do they hate us so much?’

 1. Het Pentagon liet een onderzoek doen naar de vraag waarom moslims Amerika haten.
  Het rapport werd samengesteld door een task force, bestaand uit vooraanstaande militairen, diplomaten, academici and businessdeskundigen (Report of the Defense Science Board Task Force Strategic Communication):

  • Muslims do not “hate our freedom,” but rather, they hate our policies. The overwhelming majority voice their objections to what they see as one-sided support in favor of Israel and against Palestinian rights, and the longstanding, even increasing support for what Muslims collectively see as tyrannies, most notably Egypt, Saudi Arabia, Jordan, Pakistan, and the Gulf states.

  • Thus when American public diplomacy talks about bringing democracy to Islamic societies, this is seen as no more than self-serving hypocrisy. Moreover, saying that “freedom is the future of the Middle East” is seen as patronizing, suggesting that Arabs are like the enslaved peoples of the old Communist World — but Muslims do not feel this way: they feel oppressed, but not enslaved.

  • Furthermore, in the eyes of Muslims, American occupation of Afghanistan and Iraq has not led to democracy there, but only more chaos and suffering. U.S. actions appear in contrast to be motivated by ulterior motives, and deliberately controlled in order to best serve American national interests at the expense of truly Muslim selfdetermination.

  • Therefore, the dramatic narrative since 9/11 has essentially borne out the entire radical Islamist bill of particulars. American actions and the flow of events have elevated the authority of the Jihadi insurgents and tended to ratify their legitimacy among Muslims. Fighting groups portray themselves as the true defenders of an Ummah (the entire Muslim community) invaded and under attack — to broad public support.

 2. cornutus says:

  Wees jij maar blij dat je niet met die Amerikaanse in een woordenwisseling verzeild bent geraakt! Eigenlijk ben je ternauwernood aan de dood ontsnapt.

 3. Tja, wat wil je als je als maatschappij al 70 jaar gebrainwashed wordt door media. Niet alleen nieuws maar al die Hollywood filmen waarin Amerikanen als helden worden weggezet en hun vijanden als monsters. Ik denk dat ze die romantisme niet kunnen loslaten waardoor filmscripts voor hun de werkelijkheid behelst en niet wat er zich werkelijk heeft afgespeeld. Dat laatste ziet er namelijk niet zo rooskleurig uit.

 4. Aad Verbaast says:

  Inderdaad onbegrijpelijk. Ze doen nog geen vlieg kwaad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>