En het oude Griekenland ook

Indien de VS een reïncarnatie zijn van het oude Rome (onder de keizers dan wel te verstaan), is Europa dan de reïncarnatie van het post-Macedonische Griekenland, het Griekenland van halverwege de 2de eeuw voor Christus tot de 5de eeuw?

Daar is wel wat voor te zeggen. De Romeinen hadden een diepe minachting voor de Grieken, die zij ‘graeculi’ (Griekjes) noemden, een beetje zoals VS’ers van vandaag een minachting koesteren voor Europeanen. Maar het is wel een soort compenserende minachting, die voortvloeit uit een diepgevoeld gevoel van minderwaardigheid dat overschreeuwd moet worden.

De verdeeldheid van de Europeanen doet aan die van de Grieken van weleer denken. Evenzo hun gedweeë houding ten opzichte van de VS’ers, een parallel van de Griekse passiviteit jegens de Romeinen. Opvallend is dat Romeinse keizers, wanneer zij Griekenland bezochten, soms werden geproclameerd tot zoon van een of andere Griekse god, en in een plechtig ceremonieel daarvan de bewijzen kregen overhandigd. Bij zijn bezoek aan Leiden in 1991 kreeg Bush I te horen dat hij afstamde van een van de opvarenden van de Mayflower. Misschien is het nog wel waar ook, maar het punt is dat Bush in Europa als het ware een goddelijke status kreeg, want wie in de VS kan aantonen dat hij zijn voorouders met de Mayflower zijn komen overvaren, krijgt een soort goddelijke status.

Zoals de Romeinen hun architectuur, literatuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, politiek, landbouw, scheepvaart, krijgskunst, ja hun complete beschaving hebben overgenomen van de Grieken, zo hebben de VS’ers alles, maar dan werkelijk ook alles aan Europa te danken.

This entry was posted in Gelijkenissen, Overpeinzingen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to En het oude Griekenland ook

 1. Reine jRagolo says:

  De inzet in industrie en overige economie komt voor een belangrijk deel uit Afrika.

 2. Joke Mizée says:

  Bijna alle Amerikaanse presidenten stammen af van de Pilgrims, net zoals de gemiddelde Amerikaan. Ook Obama. (http://familypedia.wikia.com/wiki/Ancestries_of_the_U.S._Presidents) “Obama is een Leidenaar”, aldus wethouder De Haan. Da’s wel even andere koek dan onder wethouder Pechtold, die erg sceptisch stond tegenover de beweringen van prof. Jeremy Banks omtrent de Pilgrims in Leiden. Hij veroorzaakte daarmee nog een bescheiden boycot. De laatste tijd is echter niets meer heilig: Thanksgiving zou geënt zijn op 3 Oktober en wat niet al. Het wordt nog ‘s een bedevaartsplaats.

  Ik ontmoette een keer een geschiedenisleraar die alsmaar riep “de Romeinen! – daar hebben we alles aan te danken” en woorden van die strekking. Toen ik toch maar eens opperde “en de Grieken dan?” zei hij “ja, en de Grieken, dat is hetzelfde” ….

  • admin says:

   Mooi die anecdotes over Leidse wethouders. Ik keek je link nog eens na, maar ik trok daar niet de conclusie uit dat bijna alle VS-presidenten van de PF afstammen. In elk geval wordt er een hoop gedoe over gemaakt bij de familie Bush en Obama. Bij de anderen toch niet zo. Kennedy, Nixon, Clinton, Jackson, Lincoln, Truman, bijv. waren toch echt niet chique en uit de oude elite afkomstig.

 3. Joke Mizée says:

  Nou o.k., ik overdreef een beetje, so far zijn het 9 stuks. Vast niet meer dan je bij de gemiddelde Amerikaan zal aantreffen.

  Die Jeremy Bangs (niet Banks, mijn fout) had destijds bedacht dat de Vrouwekerk iets met de Pilgrims te maken had en derhalve niet gesloopt mocht worden: http://vorige.nrc.nl/redactie/Economie/Nieuws/2000/10/26/02.html. Die claim is tot op heden nog steeds flinterdun. En aan diezelfde Bangs vroeg De Haan dus ‘half voor de grap’ of hij niet kon aantonen dat Obama iets met Leiden had: http://www.leiden.pvda.nl/weblogs/marije/marije_item/t/obama_is_een_leidenaar. Nou, dat hoefde hij geen 2 keer te zeggen natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>