Videla aan de macht

Op 24 maart 1976 werd de Argentijnse president María Estela Martínez de Perón (beter bekend als ‘Isabel’) afgezet door een militaire staatsgreep. Veel Argentijnen slaakten een zucht van verlichting, want haar bewind was een volstrekte ramp. Zij hoopten op verbetering, maar werden al gauw bitter teleurgesteld.

Het nieuwe militaire regime, aangevoerd door generaal Jorge Rafael Videla, bleek al spoedig nog meedogenlozer en harder dan de afgezette regering. Met alle middelen werd de strijd tegen wat nog restte van de ‘subversie’ voortgezet. De bevolking werd dag en nacht en overal in de gaten gehouden en gecontroleerd, een beetje zoals nu de Europeanen door hun regeringen in de gaten worden gehouden. ‘s Nachts werden mensen van hun bed gelicht, afgevoerd naar geheime martelkelders, gefolterd en vervolgens geëxecuteerd.

De harde staatsterreur werd afgekocht door de Argentijnse peso paritair te koppelen aan de dollar, waardoor buitenlandse reizen en importgoederen ook voor de gewone man betaalbaar werden.

This entry was posted in Drieste acties, massamoord and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Videla aan de macht

 1. Reine jRagolo says:

  “een beetje zoals de Europeanen nu door hun regeringen in de gaten worden gehouden.”

  Waarom schrijf je dit?

 2. Reine jRagolo says:

  Het grote verschil is dat bij burgeroorlogen, videlaregime’s e.d. dat burgers elkaar verlinken op politieke activiteiten zoals het verspreiden van pamfletten e.d. Dit is thans feitelijk niet aan de orde in Europa.

  • admin says:

   De regeringen in Europa sturen er bewust op aan. Bij de belastingdienst in NL kan al anoniem geklikt worden en er is omgekeerde bewijslast bij de fiscus. Alle dataverkeer wordt opgeslagen, overal CCTV camera’s. Alle burgers zijn bij voorbaat verdacht. Wij zijn allen terroristen in de ogen van de staat, net als in het Argentinië van Videla

 3. Reine jRagolo says:

  Die camera’s zijn tegen echte criminelen. Niet tegen mensen die tegenstander zijn van de regering.

  • admin says:

   Tjonge, zou het werkelijk? Echte criminelen? U bedoelt Nout Wellink, Wim Kok, Balkenende, Rutte, Rosenthal, Demmink, Opstelten en zo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>