Hoe de monarchie verdwijnt

Terwijl zijn land wordt geteisterd door een economische crisis die zijn weerga niet kent, terwijl miljoenen van zijn landgenoten geen baan meer hebben en wanhopig proberen de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl zijn land door speculanten met de ondergang wordt bedreigd, gaat de koning van Spanje op olifantenjacht. Hij laat zijn vrouw thuis en gaat op reis met zijn maîtresse. Dan gaat er iets mis en de koning breekt zijn heup en moet zijn jachtreisje daardoor afbreken.

De Spanjaarden zijn met stomheid geslagen. Dan herpakken ze zich en worden ontzettend boos. Woedend, verontwaardigd. Koning Juan Carlos komt op televisie om zich door het stof te wentelen en vergiffenis te vragen voor zijn misstap. De tranen staan hem in de ogen.

Maar te laat. Het kwaad is al geschied. De monarchie is onherstelbaar beschadigd, en dat in een land met een sterke republikeinse beweging, vooral in Catalonië en Baskenland, waar ze de verschrikkingen van de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939 nooit zijn vergeten.

In Nederland, waar de crisis nog niet zo ernstig is als in Spanje, koopt de troonopvolger een huis van 4,5 miljoen euro in Griekenland, dat al sinds 2008 wordt geteisterd door een economische crisis waarvan de ernst en omvang nauwelijks tot het Nederlandse publiek wil doordringen. Wie koopt er nu op dit moment een huis in Griekenland? Wie wil er nu op dit moment profiteren van de ellende van een getraumatiseerd land? Dat verwacht je toch niet van iemand met een zelf opgelegde voorbeeldfunctie? Een beetje fatsoen, iets meer klasse en minder platte winzucht is toch het minste dat je mag verwachten?

De monarchie loopt op haar laatste benen, zo lijkt het wel. De situatie van nu heeft veel weg van die in Duitsland en Oostenrijk-Hongarije in 1918. Toen was duidelijk dat de oorlog was verloren, de economische crisis was op zijn hevigst, de bevolking was boos, moe, hongerig, wanhopig en onverzoenlijk: de keizers, koningen, hertogen, vorsten, graven, ze moesten allen verdwijnen.

This entry was posted in Domheden, Overpeinzingen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hoe de monarchie verdwijnt

  1. reinejragolo says:

    En toen ook der Praesident nach hause werd geschikt en levenslang zijn salaris van 4 ton behield was de maat natuurlijk helemaal vol.
    WaT NU?

    • admin says:

      Inderdaad een groot probleem. Maar de president kan weggestuurd worden. Monarchen blijven in beginsel hun leven lang zitten. Een onberispelijke ethiek en levenswandel zijn in ieder geval absoluut een vereiste, want het hele land volgt dit voorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>