Geschiedenis en politiek in Den Haag

De Haagse zorgwethouder Karsten Klein was ‘woest’ op Machiel de Graaf, voorzitter van de PVV-fractie in de gemeenteraad. Klein raadde hem aan de film Soldaat van Oranje eens te gaan bekijken om zijn kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen op te frissen. Dit naar aanleiding van de opmerking van de Graaf, die volgens De Telegraaf had opgemerkt ‘dat ouderen in zorginstellingen minder recht hebben dan inwoners van het Oranjehotel.’

Inderdaad was dat niet zo verstandig. Leden van de PVV kunnen zich namelijk sowieso al minder permitteren dan de bewakers van de politieke correctheid in Nederland, de Farizeeërs der laatste dagen, CDA’ers, VVD’ers, PvdA’ers, D’66’ers en Groenlinksers voorop. Alleen zij mogen af en toe refereren aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals indertijd D’66-voorman Thom de Graaf (bij mijn weten geen familie van Machiel), die in verband met Pim Fortuyn notabene Anne Frank ter sprake durfde te brengen.

De hele affaire in Den Haag is natuurlijk te kinderachtig voor woorden. Het zal best dat tijdens de oorlog 25.000 Nederlanders gevangen hebben gezeten in de Scheveningse strafgevangenis. Maar dat waren absoluut niet allemaal verzetsstrijders en ze werden beslist niet allemaal gemarteld. Nooit zul je overigens iemand van de policorpolitie horen vermelden dat er minstens 20.000 Nederlanders bij de SS hebben gediend en dat waren er meer dan Nederlanders die in het verzet zaten. Bijna een half miljoen Nederlanders collaboreerde met de bezetter. Dat was althans het aantal personen van wie een dossier werd aangelegd ten behoeve van de Bijzondere Rechtspleging. Maar de belangrijkste collaborateurs, in de eerste plaats de zakenman en multimiljonair Frits Fentener van Vlissingen, werden natuurlijk met rust gelaten.

In de film Soldaat van Oranje zul je hierover niets vernemen. Ook het meerdelige magnum opus van Lou de Jong is er niet erg duidelijk over. We weten nu in elk geval dat het CDA, bij monde van zorgwethouder Klein, zijn historische kennis uit films haalt. Films die de geschiedenis op een goedkope en platte manier verdraaien. Over zorgelijk gesproken!

Trouwens, zó heilig is dat Scheveningse ‘Oranjehotel’ nu ook weer niet. Ze vermoorden er tegenwoordig met enige regelmaat van oorlogsmisdaden betichte Serven. Maar alleen wanneer een showproces van het Joegoslaviëtribunaal tegen een verdachte spaak dreigt te lopen, zoals tegen Milosevic. Alsof dat geen belediging is voor de nagedachtenis van de hotelgasten in de jaren 1940-1945!

Nee, dan kun je toch beter te gast zijn in het Sittardse Oranjehotel.

This entry was posted in Het ligt toch anders, Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Geschiedenis en politiek in Den Haag

 1. reinejragolo says:

  Ach, deze Serven houden wel van een stevige moordpartij.

  • admin says:

   Inderdaad, volgens de VS en de NATO, die tenslotte dat Haagse Joegoslaviëcircus financieren, is dat het geval. Veel Serven denken er toch anders over. In het ‘Westen’ is het de facto verboden er genuanceerd over te denken. Vraag bijvoorbeeld maar aan Peter Handke.

 2. von stauffenberg says:

  ‘De intensieve, vrijwillige samenwerking van de nederlandse overheid met de nazi’s om communisten en joden te arresteren en op te sluiten in deels nederlandse concentratiekampen, dateert al uit de vroege dertiger jaren’.’Net zoals de nederlandse overheid thans collaboreert met de Empire, deed zij dat ook met nazi-Duitsland, juist omdat de opvattingen van de top eigenlijk niet zo veel verschilden van de bezetter.'[citaten van: anarchiel.com/het einde van Nederland VI: staat u ook op de lijst?].Ook wordt op deze site genoemd de ‘Centrale Verzameling Communistische en Internationale Misdadigers’, waarop de nederlandse overheid eindelijk duizend namen plaatste van onschuldige linkse onderdanen, van wie de helft communisten.

 3. von stauffenberg says:

  Wel geschikt van die limburgers om te vermelden dat DSM, Sabic (petrochemische industrie) en anderen bedrijven zich op korte afstand bevinden van het Sittardse Orangehotel.Ook zeer practisch is, in verband daarmee, te vermelden dat het (Orbis-)ziekenhuis ook binnen loopafstand zich bevindt.

 4. P.H.M. van de Kletersteeg says:

  en de ring van Orbis hotels in polen ook.

  Maar allez; het aantal landverraders OWers en ander tuig–vaak uit de gereformeerde hoek–werd na de oorlog stelselmatig doodgezwegen.
  Er werd in de jaren zeventig in Putten een film gemaakt, over hoe het kwam dat puttenaren de pijp uitgingen in kampen en rotterdammers niet.
  (ook natuurlijk omdat er in rotterdam minder ineelt zit)
  Reden: zij gehoorzaamden de mof slaafs en deden het maximum wat ze konden
  Gezag was van god en dat was de mof
  De rotterdammers het minimum

  Daarnaast onze dappere ambtenaren die in noordengeland zaten en in canada.
  Zij namen de beslissing om soldaten die in het verzet gingen NIET uit te betalen over de oorlogsperiode….

  het echte tuig in NL draagt witte boorden.
  ————–
  Maar wat zo frustrerend was voor de ouderen; in 1960 waren er twee steenrijke landen: Japan en duitsland.
  En toen kwamen de moffen hier op vakantie.

 5. En weet je ook hoe die landen zo rijk werden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>