Denken Durven Doen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in België van 14 oktober jongstleden behaalde de partij van historicus Bart De Wever een klinkende overwinning in een groot deel van Vlaanderen. De Wever profiteert van eerdere electorale successen van andere rechtse bewegingen, namelijk Vlaams Blok (op last van de rechter omgedoopt in Vlaams Belang), van Filip Dewinter, en de rechtsliberalen LDD van Jean-Marie Dedecker.Dedecker ontleende het kleurenschema van zijn partij vermoedelijk aan het Vlaams Nationaal Verbond, tijdens de Duitse bezetting van België (1940-1944) een van de belangrijkste collaboratieplatforms met de Duitsers.Sinds het verraad van de Europese sociaaldemocraten aan hun traditionele aanhang is de weg vrijgemaakt voor de wedergeboorte van extreem-rechts in Europa. Na de Val van de Berlijnse Muur in 1989 hebben alle Europese sociaaldemocratische partijen zonder veel omhaal het neoliberalisme omarmd. Dat heeft een politieke polarisatie tot gevolg gehad, waarvan vooraal extreem-rechts heeft kunnen profiteren.

Doorgaans opereren de nieuwe rechtse partijen met enige terughoudendheid. Hun leiders gaan bijvoorbeeld geen toespraken houden met een zwart overhemd en een kaalgeschoren schedel, dat zou teveel aan Mussolini doen denken. Voor het overige ontleent Europees Nieuw-Rechts vrijelijk aan de extreem-rechtse bewegingen die het politieke leven in de jaren dertig en veertig beheersten.Van Bart De Wever, notabene een historicus, zou je toch wat meer historisch besef mogen verwachten. Denken. Durven. Doen: aldus luidt het devies van zijn partij. En het is nog wel uitgevoerd in fascistisch zwart!Hoe je via reflectie en bewustwording tot daden komt. Dat lijkt wel verdacht veel op het motto van Mussolini’s fascisten: Credere, Obbedire, Combattere (Geloven, Gehoorzamen, Strijden).

This entry was posted in Domheden, Drieste acties, Gelijkenissen, Overpeinzingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>