De banken voetballen mee

De banken voetballen mee. Ajax werd van 1991 tot 2008 gesponsord door ABNAmro. Inmiddels is de bank failliet gemaakt door corrupte managers en met Ajax wil het ook niet echt meer goedkomen. In de Champions League, de Europese topcompetitie, speelt Ajax geen rol van betekenis. Daar is namelijk geld voor nodig, heel veel geld. Wel honderden miljoenen. Daarmee kun je natuurlijk spelers kopen, maar ook scheidsrechters, lotingscommissies en verder alles wat nodig is om te winnen: partijen en nog meer geld. In het voetbal gaat het vooral om de knikkers en nauwelijks om het spel. Het gaat dus om geld. Om geld en niets anders eigenlijk. Met andere woorden, het voetbal is corrupt. Net zo corrupt als de banken, de verzekeraars, de accountants, de advocatuur, de rechterlijke macht, net zo corrupt als de politiek.

Sinds februari is Europol bezig met een gigantisch onderzoek naar omkoping in het voetbal. Op alle niveaus. Het gaat officieel om 680 wedstrijden, maar het werkelijke aantal wedstrijden waarmee is gesjoemeld, is natuurlijk vele malen groter. En geloof maar niet dat het allemaal is opgehouden door dat onderzoekje. Het gaat allemaal gewoon door. Je kan er van op aan dat alle wedstrijden waar iets op het spel staat, gekocht zijn. Ga er dus maar rustig van uit dal ALLE wedstrijden die door de TV worden uitgezonden, doorgestoken kaart zijn. Zeker de wedstrijden in de Champions League.

Het gaat ook om politiek, want politiek heeft ook vooral met geld te maken. Vandaar dat al die banken worden ‘gered’ door de politiek en de managers. Alleen op die manier kunnen de criminele bankiers zoals Grijpman Groenink met miljoenen aan de haal gaan. Dat kan alleen doordat de banken de politiek aansturen, niet andersom. Zo sturen de banken ook het voetbal aan. En zeker wanneer er grote politieke en DUS financiële belangen op het spel staan.

Zoals in Spanje op dit moment. Per minuut verdwijnt daar een baan, dankzij de door de banken afgedwongen bezuinigingen. Dat komt dus neer op 10.000 banen er week. Er zijn inmiddels al 6 miljoen werklozen en dat aantal groeit explosief. Geloof maar dat heel veel mensen in Spanje koken van woede en veromtwaardiging. En miljoenen anderen zijn doodsbang dat ze hun baan verliezen en daarmee hun huis, hun vrouw, hun kinderen, hun leven.

Hoe kun je al die mensen het beste rustig houden? Dat gaat niet zomaar met wat politieagenten, waterkanonnen, tasers en drones. Niets is bestand tegen een woedende volksmassa. Je moet die mensen op een andere manier benaderen. Via het voetbal bijvoorbeeld. Daar zijn ze in Spanje echt verzot op. En trots natuurlijk op de prestaties van Barcelona en Real Madrid, de top van het Europese voetbal en tot voor kort oppermachtig. Wanneer de clubs of het nationale elftal triomfen vieren is dat een opsteker. Om die reden werd Spanje in 2010 wereldkampioen. Dat stond al vantevoren vast omdat de crisis daar toen in alle hevigheid was losgebarsten. En om de aandacht van de bevolking af te leiden en ze een kluifje toe te werpen werd de Spaanse ploeg toen wereldkampioen. Johan Cruijff had dat trouwens ook al voorspeld.

Op 23 april werd het grote Barcelona, met ‘s werelds beste voetballer Lionel Messi, door Bayern München met 4-0 afgedroogd. Een uitslag die niemand had verwacht. De volgende avond werd het grote Real Madrid door Borussia Dortmund afgedroogd met 4-1, ook een uitslag die werkelijk niemand had kunnen voorspellen. Het Spaanse publiek, waaronder al die boze werklozen en al die mensen die bang zijn om hun baantje te verliezen, is met stomheid geslagen. Versuft, vertwijfeld, wanhopig. Hoe konden hun topclubs nu verliezen van die Duitsers?

Gisteren werd het Spaanse parlement bestormd door een woedende menigte. Het zouden er ongetwijfeld nog veel meer zijn geweest als de Spaanse clubs hadden gewonnen. Nu bleven de meeste mensen thuis verdwaasd voor de beeldbuis zitten. Wie verdrietig is gaat immers geen rotzooi trappen.

Wie wil weten hoe groot, wijdverbreid en diepgeworteld de corruptie in de Champions League is, moet het boek lezen van Jurriaan van Wessem: Verdachte voorzetten. Manipulaties en corruptie in het Europese clubvoetbal. Geen enkele Nederlander weet meer van de ins en outs van het Europese topvoetbal dan van Wessem.

Het boek is zó goed en zó goedgeïnformeerd dat niemand hem durfde uit te nodigen om op TV te komen vertellen hoe het Europese voetbal in elkaar steekt. Ga er maar van uit dat van Wessem helemaal gelijk heeft.

De banken voetballen mee. En winnen altijd. Nu ook weer in Spanje tegen Real en Barcelona.

This entry was posted in Het ligt toch anders, Overpeinzingen, Verleidingen van de macht and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>