Dodenherdenking

Er is weer heel wat te doen vanwege 4 mei. Wie wél en wie niet mag meedoen. Wie wel mag herdenken en wie niet. De laatste jaren is het telkens raak. Er is zelfs een groep die de herdenking wil monopoliseren. Uit angst voor maatschappelijk isolement of zelfs strafvervolging durven velen hier niet op te reageren of de discussie aan te gaan.

Goed beschouwd is het allemaal de schuld van Wim Kok. De man die als vakbondsleider begon, vervolgens premier werd en nu commissaris is bij grote kapitalistische bedrijven. Een carrière die is gebouwd op voortschrijdend inzicht, waarbij ook het vullen van de zakken niet wordt vergeten.Deze Kok was het, die op het idee kwam de jaarlijkse viering op 5 mei van de bevrijding van de Duitse bezetting om te vormen tot een feest waarbij de begrippen “bevrijding” en “vrijheid” in hun algemeenheid worden gevierd. Op dat moment hadden we al kunnen weten dat het met onze vrijheid niet goed was gesteld.

En inderdaad, wat betekent “vrijheid” in een land dat de vrijheid van andere landen (Irak, Afghanistan, Syrië) actief probeert te onderdrukken, waar de vrije mening van de burgers in een referendum simpelweg wordt genegeerd (2005), waar de regenten oppermachtig zijn?

Door de verwatering van de viering van 5 mei, is ook de weg vrijgemaakt voor al dat gedoe nu omtrent dodenherdenking. Daardoor is als het ware de discussie geopend, maar het is een discussie die eigenlijk niet mag worden gevoerd, want dat wordt al gauw als ongevoelig of wreed bestempeld. En voor je het weet vliegen de beledigingen door de lucht, waarbij ook het woord discriminatie dikwijls valt.

En dat allmaal dankzij die Wim met de korte achternaam. Vergeet u niet vanavond twee minuten stilte in acht te nemen? En vergeet u ook niet om morgen een bevrijdingsfestival bij u in de buurt te bezoeken?

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>