Videla is dood, lang leve Videla

Vorige week overleed Jorge Rafael Videla, leider van de Argentijnse militaire junta van 1976 tot 1981. De militaire junta genoot veel bijval en steun in Nederland. VU-econoom Roelf Haan, indertijd verbonden aan een protestants theologisch instituut in Buenos Aires, gaf Videla in 1976 het voordeel van de twijfel, hoewel hij sedertdien op zijn mening schijnt te zijn teruggekomen. De investeringen uit Nederland groeiden onstuimig, evenals de handel, met volledige steun van de NCM, de Nederlandsche Credietverzekeringmaatschappij, een overheidsbedrijf. Philips, Fokker, de AMRO-bank, de Gasunie, BosKalis, Albert Heijn, en Makro deden uitstekende zaken in Argentinië terwijl de militairen zorgden voor de nodige rust en orde.

In 2002 schreef ik in NRC-Handelsblad dat de Nederlandse kritiek op Videla, gezien de steun indertijd, maar ook gezien de Nederlandse deelneming aan de strafexpeditie tegen Servië in 1999 en vooral ook gezien het beleid van de VS in Afghanistan (dat door Nederland kritiekloos werd gesteund), hypocriet was en dus geen hout sneed.

Maar het is allemaal nog veel erger: Videla mag dan wel dood zijn, hij lijkt te zijn opgestaan in de gedaante van Fred Teeven, de staatssecretaris van ‘Veiligheid en Justitie’ (de term zou Videla zeer hebben gewaardeerd) die zo’n moeite heeft met de beschaafde uitspraak van de Nederlandse taal.

De bezuinigingen die Teeven zopas heeft voorgesteld zullen Nederland, naar moet worden gevreesd, veranderen in een samenleving die wel heel erg begint te lijken op de neofascistische, sorry, neoliberale politiestaat die Argentinië was tijdens het bewind van Videla.

This entry was posted in Drieste acties, Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>