Prinses Clotilde als offer voor de Eenwording

Door Jurriaan van Wessem

Het moderne Italië bestaat deze maand anderhalve eeuw. De spindoctor achter de Eenwording van 1861 was graaf Camillo di Cavour. Hij was premier van het koninkrijk Sardinië en zijn grote wens was om een eenheidsstaat te stichten in Noord en Midden Italië onder koning Victor Emanuel II. Maar het koninkrijk Sardinië, dat eigenlijk Savoye zou moeten heten, had voor de realisatie van dit project hulp van buitenaf nodig om de Oostenrijkers te verdrijven uit Noord Italië. Cavour zorgde er met een opmerkelijke actie voor dat Frankrijk (dat sinds 1852 weer een keizerrijk was) aan de Italiaanse kant stond bij het uitbreken van de onafhankelijkheidsoorlog. De premier had in de zomer van 1858 een geheime ontmoeting met keizer Lodewijk Napoleon III in het Franse kuuroord Plombières. De keizer was bereid om tweehonderdduizend soldaten naar de andere kant van de Alpen te sturen voor de Italiaanse zaak, maar wel tegen enkele voorwaarden. Hij wilde niet alleen in ruil voor de inspanningen de stad Nice en de regio Savoye, zoals in elk geschiedenisboek staat, maar hij had nog één opmerkelijke wens. Een neef van de keizer moest trouwen met Clotilde, de 17-jarige dochter van Victor-Emanuel II, om zijn familie aan adellijk bloed te helpen. Deze neef was de 37-jarige Prins Napoleon. Hij had geen goede reputatie omdat hij in de Krim-oorlog zijn troepen in de steek had gelaten. Cavour zat met dit verzoek enorm in zijn maag. Dit blijkt uit een officiële brief aan de koning over het geheime onderhoud: “De keizer vroeg mij om te onderzoeken hoe Uwe Hoogheid over een eventueel huwelijk van prins Napoleon met de hertogin van Genua denkt. Hij kwam tijdens de onderhandelingen vaak op dit punt terug. Aan het eind van de avond zei hij me nog een keer: ‘Ik begrijp dat de koning aarzelt om zijn dochter zo jong uit te huwelijken en daarom zal ik niet verder aandringen. Het enige dat ik wil weten is waar ik op kan rekenen. Als hij instemt met het huwelijk, laat hem dan ook de huwelijksdag kiezen.’ Met deze opmerking gingen we uit elkaar.” De premier benadrukte dat Lodewijk Napoleon III het verzoek voor een huwelijk niet als een onderdeel van de alliantie zag. Maar vervolgens schreef hij: “Ik weet niet wat er zal gebeuren als U geen toestemming geeft voor het huwelijk. Ik geloof niet dat er dan een einde komt aan de alliantie, maar een weigering kan wel als een belediging worden opgevat en dat zou tot veel ongemak leiden in de onderlinge verhoudingen. Prins Napoleon heeft meer Corsicaans bloed dan de keizer en kan uit wraak onze plannen dwarsbomen.’ Victor Emanuel begreep de boodschap van zijn premier en bereidde zijn tienerdochter voor op een huwelijk met de twintig jaar oudere man. Prins Napoleon werd uitgenodigd om naar het hof van Turijn te komen om de hand van Clotilde te vragen. Op 30 januari 1859 trouwden Clotilde en Napoleon in Turijn. In de dagen voor het huwelijk bevestigde Lodewijk Napoleon de gemaakte afspraken. Drie maanden later verklaarde Frankrijk de oorlog aan Oostenrijk en viel samen met Sardinië Lombardije binnen. In feite werd Frankrijk door een erekwestie voor de familie van de keizer een oorlog in gerommeld

This entry was posted in 150 jaar geleden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Prinses Clotilde als offer voor de Eenwording

  1. Wim Klooster says:

    Complimenten voor alweer een mooi artikel. Een kleine correctie: op haar huwelijksdag was Clotilde geen 17, maar 15. Ze werd geboren op 2 maart 1843 en trouwde op 30 januari 1859.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>