Honderd jaar geleden: het eerste luchtbombardement

De bommen en granaten die inmiddels al zo’n twee weken boven Libië worden afgeworpen, zijn niet de eerste geschenken die het ‘Westen’  in dat land komt brengen. Honderd jaar geleden, in 1911, trok Italië ten strijde tegen het Ottomaanse Rijk, waar Libië op dat moment nog deel van uitmaakte. Italië wilde zijn bescheiden koloniale rijk uitbreiden en had een begerig oog laten vallen op Libië. Troepen werden aan land gezet en voor het eerst in de geschiedenis werden ook vliegtuigen ingezet om de vijand vanuit de lucht te bestoken. Dezer dagen wordt het 100-jarig bestaan van het luchtbombardement dus op passende wijze gevierd. We houden ons hart vast voor de herdenking van de bombardementen op Guernica, Coventry, Londen, Hamburg en Dresden.

De Italianen maakten onder andere gebruik van Oostenrijks-Hongaarse vliegtuigen zoals de Taube

en Franse toestellen van de fabriek van de gebroeders Farman

This entry was posted in 100 jaar geleden and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>