Op de dag af 50 jaar geleden: militaire staatsgreep in Algiers

In de nacht van 21 op 22 april 1961 had in Algiers een staatsgreep plaats van enkele generaals van het Franse leger. Sinds het begin van de Franse verovering in 1830 was Algerije de parel van het Franse koloniale rijk. Wat India was voor Engeland en Indië voor Nederland, dat was Algerije voor Frankrijk. In de loop der jaren hadden zich vele duizenden Europeanen in Algerije gevestigd en er een klein ‘Nieuw Europa’ gesticht. Van de 11 miljoen inwoners was ongeveer 10% Europees. De strijd om de onafhankelijkheid, die een kleine voorhoede van de inheemse bevolking in 1954 was begonnen, stuitte op hardnekkig verzet. Vooral de Europese bevolking was bang om hierdoor alles te verliezen. Op 8 januari 1961 had bij een referendum 75% van de Algerijnse bevolking vóór zelfbeschikking gestemd. Dat pikten de generaals niet. Vooral Generaal Raoul Salan, de bevelhebber van de Franse troepen in Algerije, was woedend. Notabene was hij het geweest die in 1958 Generaal Charles De Gaulle had geholpen om president van Frankrijk te worden. Salan hoopte dat De Gaulle er vervolgens alles aan zou doen om Algerije voor Frankrijk te behouden. Salan voelde zich verraden en ging bij het Spaanse Franco-regime advies en steun vragen voor de staatsgreep die hij in Algiers wilde plegen. Samen met de generaals Maurice Challe, een ervaren jachtpiloot uit de Tweede Wereldoorlog en de hoofdorganisator van de staatsgreep, Edmond Jouhaud, een in Algerije geboren luchtmachtgeneraal en André Zeller, pleegde Salan zijn putsch. Het 1er R.E.P. (Régiment Etranger de Parachutistes, het eerste regiment parachutisten van het Vreemdelingenlegioen) steunde de staatsgreep. Verder was er eigenlijk nauwelijks bijval onder de Franse troepen in Algerije. Alleen bij de Europese minderheid in Algerije ontmoette de putsch veel bijval. Maar dat was niet genoeg. Al op 26 april moesten de generaals hun nederlaag erkennen. Het 1e regiment parachutisten werd vier dagen daarna ontbonden wegens muiterij. Generaal Salan dook onder en werd onder de codenaam ‘soleil’ de baas van het ondergrondse verzetsleger OAS (Organisation Armée Secrète), dat via het plegen van bomaanslagen wanorde probeerde te stichten en vooral wraak te nemen op De Gaulle.

Algerije werd in 1962 onafhankelijk.

This entry was posted in 50 jaar geleden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>