Op de dag af 50 jaar geleden: Sierra Leone onafhankelijk

De Britse kolonie Sierra Leone kreeg op 27 april 1961 de onafhankelijkheid. Volgens de overlevering zouden er omstreeks 1380 de eerste Europeanen zijn gearriveerd: zeelui uit Dieppe. In 1462 stapte de Portugese zeevaarder Pedro da Sintra aan land. Veel viel er op dat moment echter niet te halen, in vergelijking met andere delen van de Afrikaanse kust.

In 1787 werd er een nederzetting gesticht voor vrijgelaten slaven uit de Nieuwe Wereld. Het is niet verwonderlijk dat deze nederzetting later Freetown werd gedoopt. Na enkele jaren arriveerden er Jamaikaanse marrons (weggelopen slaven). Nadat de Engelsen in 1807 de slavenhandel op de Atlantische Oceaan hadden verboden, gebruikten zij Sierra Leone om er de slaven te dumpen die ze hadden gevonden aan boord van Franse, Spaanse, Portugese en Nederlandse schepen. Zo raakte Sierra Leone voor een deel bevolkt met onvrijwillige Afrikaanse immigranten, die zich van meet af aan distantieerden van de oorspronkelijke bevolking.

De eerste premier was Sir Milton Margai, een arts (zie foto). In 1964 werd hij opgevolgd door zijn broer Albert. Niet lang daarna, in 1967, had een militaire staatsgreep plaats, de eerste in een een lange reeks, die uiteindelijk een bloedige burgeroorlog tot gevolg had.

Inmiddels blijkt er heel wat waardevols te halen in Sierra Leone: diamanten.

This entry was posted in 50 jaar geleden and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>