Staatsgreep in België

De mémoires van Léon Degrelle, leider van de ooit populaire politieke beweging REX, zijn in België verboden. In Hitler pour 1000 ans (Parijs: La table Ronde, 1969), beweert Degrelle op blz. 66 iets wat zelden wordt verteld en wat volgens mij ook nauwelijks in bredere kring bekend is.

Nadat REX bij de Belgische verkiezingen van mei 1936 een verbluffende winst had behaald, waardoor de beweging 21 kamerzetels veroverde en 12 in de Senaat, vatten sommigen het plan op een staatsgreep à la die van Mussolini in 1922 in Italië te organiseren. Alleen, de rechts-conservatieve, fascistoïde beweging REX beschikte niet over een geüniformeerde schare mannetjesputters zoals bijvoorbeeld Mussolini (fasci di combattimento) en Hitler (SA) die wel hadden.

Daarom kreeg Degrelle van de bevelhebber van het regiment Ardense Jagers, generaal Lambert Chardome, in oktober een aanlokkelijk voorstel: ‘de bekendste en populairste commandant van het Belgische leger, generaal Chardome, schreef dat hij mij al zijn troepen ter beschikking stelde. Hij bood aan om ze in speciale treinen naar Brussel te halen. Binnen een uur zou het gebied zijn schoongeveegd door de élite-eenheid der Ardense Jagers. De koning zelf, zo verklaarde diens secretaris tegenover de schrijver Pierre Daye, een rexistisch kamerlid, zou hebben bevolen geen strobreed in de weg te leggen.’

Degrelle ging niet in op dit voorstel. Zijn beweging schrompelde na 1937 snel ineen en was daarna geen factor van betekenis meer in het politieke landschap.

Kort na de inval van de nazi’s in de Sovjet-Unie nam Degrelle als soldaat dienst bij het Duitse leger, waar hij binnen vier jaar opklom tot generaal. Na de oorlog vluchtte hij naar het Spanje van generaal Franco, waar hij ook naturaliseerde. Degrelle stierf in 1994 van ouderdom in Málaga.

This entry was posted in 75 jaar geleden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>