Op reis in Italië

‘Het verdient aanbeveling zoveel mogelijk het voorbeeld van de Italianen na te volgen. Probeer niet te zeer vast te houden aan de gewoonten van thuis. Nergens is onmatigheid gevaarlijker dan in het zuiden. Drink vooral ‘s avonds de wijn niet onvermengd; eet niet teveel fruit, vooral geen vijgen, en eet er altijd brood bij. In de zomer is vis ongezond. ‘s Zomers is thee niet aan te bevelen, koffie daarentegen wel, vermengd met chocola. Kleed u bij sterke temperatuurveschillen niet te dun en probeer geen kou te vatten. Blijf liever binnen na een klein buitje wanneer het heel warm is, waarbij het stof niet eens is neergeslagen, en doe vooral ook de ramen niet open. Door de opstijgende dampen krijgt men hoofdpijn en koorts. Er is geen gevaar na een zware regenbui. Laat vochtige bedden eerst opwarmen. Laat ‘s nachts en overdag bij grote warmte de ramen dicht. Doe de ramen alleen ‘s avonds open, maar laat dan wel het licht uit, want dat trekt muskieten aan.’

uit: Dr. Ernst Förster, Handbuch für Reisende in Italien (München: Literarisch-Artistische Anstalt der Cotta’schen Buchhandlung, 1866).

This entry was posted in Getuigenissen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>