Aanslag op de jonge koning en zijn vrouw

Op 31 mei 1906 trad de 20-jarige Spaanse koning Alfonso XIII in het huwelijk met Victoria Eugénie van Battenberg, een nichtje van het Britse slagschip koningin Victoria. Toen het jonge paar na de plechtigheid een rijtoer door Madrid maakte, reed de koets met gevolg natuurlijk ook door de hoofdstraat, de Calle Mayor.

Op die gelegenheid had de Catalaanse anarchist Mateo Morral gewacht. Vanaf het balkon van zijn pension op nummer 88 gooide hij een boeket bloemen naar de passerende koets. De bovenleiding van de tram bleek zich evenwel in de baan te vinden van de bloemenruiker, waardoor deze niet in de koets terechtkwam, maar ernaast. De bruidsjurk van het Engelse prinsesje raakte met bloed bespat, maar zij en haar man bleven verder ongedeerd.

Zo kwam het dat de bom die in de ruiker was verstopt, niet in de koets ontplofte, maar tussen het publiek, waardoor dertig toeschouwers om het leven kwamen. Morral ontsnapte, maar werd twee dagen later herkend en gearresteerd. Daarop schoot hij eerst de dienstdoende agent dood en pleegde onmiddellijk daarna zelfmoord.

Alfonso zag zich in 1931 genoodzaakt het land te verlaten en ging in Portugal wonen.

This entry was posted in Drieste acties and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Aanslag op de jonge koning en zijn vrouw

  1. P.H.M van de Kletersteeg says:

    Moet een knappe bom zijn geweest…

    • admin says:

      Ik denk het ook. Heb alleen geen verdere technische bijzonderheden over deze Helse Machine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>