Op reis in Italië (2)

‘Een van de aangenaamste aspekten van de reis is het om ontwikkelde Italianen van de betere stand te leren kennen. Daarvoor is voldoende gelegenheid. Allereerst natuurlijk de reis zelf, zij het dan dat je je hier moet zien te handhaven. Immers, de Italianen die je doorgaans in trein en reiskoets aantreft (zakenlui, advokaten, acteurs, studenten, kortom Italianen uit de – half – ontwikkelde middenklasse) zijn meestal ongelofelijk onbeschoft, egoïstisch, ja zelfs onvriendelijk en grof. Dat komt vooral tot uiting door het innemen van gereserveerde zitplaatsen van anderen; de manier waarop hij gebruik maakt van zijn plaats; de keuze van kamers en bedden; door de schaamteloze naïviteit bij het eten en drinken, kortom overal. Wanneer je ze eenmaal in openhartige (maar niet kwetsende) termen hierop hebt gewezen, veranderen die onverdraaglijke lui in aangename, ja plezierige reisgenoten. In het algemeen is iedere Italiaan praatgraag, goed op de hoogte van literatuur, politiek en maatschappij, betrokken en leergierig, heeft gevoel voor humor en tenslotte hartelijk.’

uit: Dr. Ernst Förster, Handbuch für Reisende in Italien (München: Literarisch-Artistische Anstalt der Cotta’schen Buchhandlung, 1866).

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>