Op reis in Italië (3)

‘Hoe men zich moet gedragen tegenover rovers hangt voornamelijk af van de aard van de reiziger. Gezien het karakter van de Italianen zou vastberaden tegenstand door een gewapende reiziger een gunstige afloop moeten hebben. In dat geval moet je echter wel kunnen vertrouwen op de koetsier en de postillon. Revolvers zijn de beste wapens om op reis mee te nemen. Wie zijn leven niet in de waagschaal wil stellen wordt sterk aangeraden het met de rovers op een akkoordje te gooien. Maar wanneer de rovers (die gewoonlijk in flinke groepen opereren) daar niet op ingaan en intimiderend “Faccia in terra!” schreeuwen, blijft er geen andere uitweg dan gauw te gaan liggen met het gezicht naar beneden, en zich te laten uitplunderen.’

uit: Dr. Ernst Förster, Handbuch für Reisende in Italien (München: Literarisch-Artistische Anstalt der Cotta’schen Buchhandlung, 1866).

This entry was posted in Getuigenissen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Op reis in Italië (3)

  1. Ramirezi says:

    Mooie tips – zie er nu nog maar eens door te komen, met je revolver, op het vliegveld…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>