Naderend onheil

Sommige kunstenaars hebben een zeldzaam talent om naderend onheil uit te beelden. Een zo iemand was de Duitse schilder Richard Oelze, die in 1936 het bekende doek ‘Die Erwartung’ schilderde. In Nederland zijn sommige schilderijen van Carel Willink te beschouwen als voorboden van naderend onheil, bijvoorbeeld ‘De Zeppelin’ (1933). Het lijkt een klein beetje op het doek van Oelze omdat we de naar de lucht starende mensen op de rug kijken. Het zou best kunnen dat op de gezichten van al die toeschouwers iets van de angst en vertwijfeling is te zien die de Argentijnse schilder Antonio Berni afbeeldde in ‘manifestación’ (‘demonstratie’, 1934).

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>