De geschiedenis herhaalt zich…eindeloos

Anders Fogh Rasmussen, Secretaris-Generaal van de NATO, heeft onlangs verklaard door te zullen gaan met het bombarderen van doelen in Libië, ‘ter bescherming van burgers.’ Als dat niet nobel klinkt, dan weet ik het niet.

Tot nu toe zijn er al meer dan 800 Libische burgers door de NATO gedood. De actie van de NATO komt er, simpel gezegd op neer dat er burgers worden gedood om andere burgers te beschermen.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat burgers in koelen bloede worden geliquideerd, zogenaamd ten dienste van een hoger doel. Moordenaars zijn nu eenmaal altijd inventief waar het gaat om het rechtvaardigen van hun daden. Obama, de Nobelprijswinnaar van 2009, doet ook mee aan de oorlog tegen Libië. Hij doet dat vermoedelijk om vrede te stichten, maar dan wel langs een minder sympathieke omweg. Er zijn inmiddels sterke aanwijzingen dat de VS binnen afzienbare tijd ook ‘grondtroepen’ (voetsoldaten dus) zal gaan inzetten in Libië.

Ongetwijfeld zullen in Libië dan ook dorpen met de grond worden gelijkgemaakt, zoals het dorp Tarok Kolache in Afghanistan in oktober 2010. Tientallen burgers werden hierbij gedood. Totale vernietiging is namelijk dikwijls het lot van een dorp of stad waarvan de bewoners zich niet plooien naar de wens van de buitenlandse bezetter. Dat moesten ook de inwoners van de Iraakse stad Fallujah in 2004 ervaren.

In oorlogstijd worden ALTIJD onschuldige, vreedzame burgers het slachtoffer van de moordzucht van losgeslagen voetvolk. Wat te denken van My Lai in Vietnam, waar op 16 maart 1968 ongeveer 500 burgers (meest vrouwen, kinderen en grijsaards) werden afgeslacht door het VS-leger?

Of het West-Javaanse dorp Rawagede, waar op 9 december 1947 Nederlandse soldaten ruim 400 burgers vermoordden? Zij gedroegen zich niet veel anders dan hun voorgangers van het KNIL die een halve eeuw daarvoor dorp na dorp in Atjeh over de kling joegen.

Dan kunnen we wel met de vinger blijven wijzen naar de Duitsers, die op 10 juni 1942 het Tsjechische dorp Lidice met de grond gelijk maakten en 340 inwoners liquideerden als represaille voor de moord op Reinhard Heydrich; en die precies twee jaar later, op 10 juni 1944 bijna 650 inwoners van het Franse dorp Oradour-sur-Glane over de kling joegen.

Of naar de Spanjaarden, die op 1 december 1572 zevenhonderd inwoners van Naarden in koelen bloede afslachtten. Ik zie niet veel verschil: Duitsers, Spanjaarden, Nederlanders, VS’ers, ach het maakt niet uit. Allemaal mensen en allemaal makkelijk tot geweld aan te zetten. Van de geschiedenis leert blijkbaar niemand iets, althans niet de politici en de generaals.

This entry was posted in Gelijkenissen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De geschiedenis herhaalt zich…eindeloos

 1. herman says:

  Wilson voerde oorlog om het oorlogvoeren te beeindigen.
  Roosevelt had hetzelfde idee.
  Maar al in 1950 verscheen het boek ‘Perpetual war for perpetual peace’.
  En het gaat maar door.
  De enige hoop is het faillissement van de VS, de Taliban hebben in zoverre succes dat de poging Afghanistan te bezetten onbetaalbaar wordt voor de VS, verder snapt de VS bevolking het ook al niet meer, Bin Laden is toch dood ?
  Overigens was volgens mij het aantal Lidici doden veel lager, en weet niemand dat Heydrich werd vermoord door Britse agenten, op verzoek van Benesh, omdat Heydrich te populair was geworden, hij had een einde gemaakt aan zwarthandel.
  Oradour is helemaal een gotspé, De Gaulle’s dappere verzetsstrijders hadden twee Duitse officieren vermoord, toen het Duitse leger hen kwam zoeken was er een ontploffing boven het gewelf van de kerk, waarin de Duitsers voor de veiligheid de dorpsbewoners hadden gebracht, terwijl de huizen doorzocht zouden worden.
  Wat ontplofte waren explosieven en munitie van de verzetsstrijders.
  Niet voor niets zijn de Franse archieven over Oradour dicht tot 2053, het is net als met de Hess documenten uit 1941.
  De schrijver van het boek over Oradour kreeg twee of drie jaar gevangenisstraf
  Eind 1944 in een telegram aan Stalin schreef Churchill ‘dat hij op elk moment vrede
  met Duitsland had kunnen sluiten’, had hij dat gedaan dan was zowel O Europa als joden veel ellende bespaard gebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>