Met vereende krachten

Op 24 juni 1911 liep bij de werf Stabilimento Tecnico Triestino (STT) in Triest de eerste Oostenrijks-Hongaarse dreadnought van stapel. Het schip, de SMS Viribus Unitis, was van een revolutionair ontwerp, waarmee de ‘k.u.k’ (keizerlijke en koninklijke) marine onderstreepte dat zij een van de modernste ter wereld was.

De Viribus Unitis was bijzonder zwaar gewapend, met 30,5 cm. kanonnen opgesteld in vier drielingstorens. De kanonnen (geleverd door de firma Skoda in Pilsen), waren de meest vérdragende en nauwkeurige die op dat moment te verkrijgen waren.

De nieuwe aanwinst was met 20,500 ton waterverplaatsing betrekkelijk licht. De bemanning telde ruim 1000 koppen, waarvan 32 officieren.

De Viribus Unitis werd in 1912 in dienst genomen en kreeg in 1914 de opdracht om het stoffelijk overschot van de op 28 juli vermoorde Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand van Metkovic naar Triëst te brengen.

Op 1 november werd het schip door twee Italiaanse commando’s met een onderwatermijn tot zinken gebracht, waarbij ongeveer 400 opvarenden verdronken. De dag daarvoor was de Viribus Unitis overgedragen aan de marine van de pas opgerichte staat van Serven, Kroaten en Slovenen, het latere Joegoslavië.

This entry was posted in 100 jaar geleden and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>