Vestingen

Onlangs liep ik in Engeland over de wallen van wat naar ik begreep in de ijzertijd een versterkt dorp was geweest. De wallen waren ongeveer drie meter hoog en geheel met gras begroeid. Het leek eigenlijk alsof ik op een dijk liep, maar dan een cirkelvormige dijk op het hoogste punt temidden van een zacht glooiend landschap waar je tientallen kilometers ver kon kijken in alle richtingen.

Zonder enge twijfel is de nederzetting indertijd gebouwd volgens de allermodernste inzichten op het gebied van de defensietechnologie. Waarschijnlijk patrouilleerden op de wallen dag en nacht gewapende krijgers die hun best deden elk mogelijk gevaar reeds van veraf te signaleren. De bewoners van het versterkte dorp moeten zich dan ook veilig hebben gevoeld.

Toch is het dorp verdwenen, evenals de beschaving of staat waar het deel van uitmaakte. Dat is niets bijzonders, want alle beschavingen en staten zijn gedoemd om te verdwijnen.

Ik vraag mij af of de diverse heren en dames die thans proberen de euro te redden (en daarmee ‘Europa’) wel beseffen dat hun inspanningen uiteindelijk ook niet veel zin hebben. Alle staten en alle beschavingen, alle organisaties, net als organismen, net als hemellichamen, ontstaan, groeien en raken in verval. Wanneer eenmaal het verval heeft ingezet is er eigenlijk geen houden meer aan.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Vestingen

  1. P.H.M van de Kletersteeg says:

    Wel een leuk stuk grondwerk, zelfs zonder kruiwagen….
    Kennelijk was het nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>