Naar de top

Op 7 augustus 1786, precies 225 jaar geleden, gingen Jacques Balmat (gemzenjager en kristalzoeker) en Michel Paccard (arts en botanicus) samen vanuit Chamonix op pad om de Mont Blanc te beklimmen.

Zij deden er twee dagen over om de hoogste berg van Europa met een top van ruim 4.800 meter, te bereiken. Dat was niet zo verwonderlijk omdat niemand hun nog was voorgegaan en omdat zij ook niet beschikten over de hulpmiddelen waarvan de hedendaagse alpinist zich pleegt te bedienen.

Paccard en Balmat zijn te beschouwen als de grondleggers van het alpinisme, de bergsport in meest algemene zin. Inmiddels zijn er wereldwijd miljoenen beoefenaren van deze vorm van vrijetijdsbesteding.

Een klein detail: op het moment dat Paccard en Balmat de Mont Blanc bedwongen, behoorden zowel Chamonix (toen nog Chamouny geheten) als de bergreus tot het hertogdom Savoye (onderdeel van het Koninkrijk Sardinië), en niet tot Frankrijk.

This entry was posted in 225 jaar geleden, Drieste acties and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>