Weer een dominosteen

Op 18 september 1810 werd de eerste autonome regering gevormd in Santiago de Chile: de Primera Junta Nacional de Gobierno (eerste nationale regeringscomité), dat kort daarop officieel de heerschappij van Ferdinand VII erkende. Dat was ‘pour la galerie’ want op dat moment bevond zich Ferdinand in Frankrijk, waar hij door Napoleon was geïnterneerd.

Napoleon was sinds 1808 de baas in Frankrijk, waar hij zijn broer Joseph tot koning had aangesteld. Maar op 1 mei 1808 was de Spaanse bevolking in opstand gekomen tegen de Franse bezetter, waarmee een slepende guerilla begon die in 1813 pas eindigde, nadat er meer dan een miljoen doden waren gevallen.

De opstandelingen vormden al snel een voorlopige regering (de Junta van Sevilla), die in 1810 ten val kwam toen Napoleons troepen Sevilla veroverden. Dat was het signaal voor de kolonisten in de Spaanse koloniën om zelf gauw de macht over te nemen. Daarom werden in dat jaar in Buenos Aires, Caracas en tenslotte dus ook in Santiago autonome regeringen gevormd.

This entry was posted in Verleidingen van de macht and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>