Uit de grond gestampt

De Nederlandse stad Almere werd in 1975 gesticht en is vervolgens binnen enkele jaren uit de grond gestampt. Ontworpen op de tekentafel en geheel planmatig aangelegd. Aangezien de meeste steden in de wereld organisch zijn gegroeid, stukje bij beetje, nu eens snel dan weer langzamer, is Almere een bijzondere plaats. Bijzonder, maar tegelijkertijd sfeerloos. Maar dat zullen de inwoners uiteraard heftig ontkennen. Je kunt nu eenmaal alles op de tekentafel ontwerpen, behalve karakter en sfeer.

Planmatig ontworpen en aangelegde steden zijn overigens geen zeldzaamheid. In 1168 werd in Noord-Italië de stad Alessandria gesticht (vernoemd naar Paus Alexander III) en gebouwd volgens een regelmatig stratenplan. In 1703 stichtte tsaar Peter de Grote in een moerassig gebied Sint Petersburg. In 1715 werd Karlsruhe gesticht door markgraaf (markies) Karel III Willem van Baden-Durlach en ook geheel regelmatig aangelegd.Aan het einde van de eeuw, in 1791 werd in de VS begonnen met de bouw van de nieuwe hoofdstad Washington DC. Bijna een eeuw later, in 1882, kreeg ook Argentinië een geheel planmatig ontworpen en gebouwde stad: La Plata, de nieuwe hoofdstad van de provincie Buenos Aires. In de Europese verbeelding is de Nieuwe Wereld het gebied bij uitstek waar steden uit de grond worden gestampt, zoals Hergé ooit treffend uitbeeldde.Later zijn ook tekentafelsteden verrezen in de andere werelddelen: Canberra (hoofdstad van Australië, 1913), Islamabad (hoofdstad van Pakistan, 1959) en Yamoussoukro (hoofdstad van Ivoorkust, 1964).

This entry was posted in Drieste acties and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Uit de grond gestampt

  1. Ik ben maar een keer in Almere geweest, ik had van het NIOD gehoord dat daar een straat in de verzetswijk naar mijn vader genoemd was.
    Het was in elk geval geen achterbuurt maar voor de rest…….wat een saaie treurnis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>