Nobelprijs Kunstschaatsen

Gedurende enkele weken in de herfst zijn er elk jaar weer enkele schrijversharten die overuren maken. Met behulp van valeriaandruppeltjes, oorlammeren of een extra blokje om met de hond, zijn er dan telkens enkele schrijvers die zich proberen te kalmeren teneinde een beetje behoorlijk te kunnen slapen.

Ook dit jaar behoorde Cees Nooteboom tot die groep. Ook dit jaar is de Nobelprijs voor Literatuur aan zijn neus voorbijgegaan. Nog nooit heeft een Nederlandstalige schrijver deze prijs in de wacht weten te slepen. W.F. Hermans niet (die ook meer dan eens kandidaat heette te zijn), Hugo Claus niet (ook herhaaldelijk kandidaat), Nootebooms overleden makker Harry Mulisch niet (die zichzelf ongetwijfeld de beste schrijver uit de wereldliteratuur vond), Marnix Gijsen niet, Hella Haasse niet. Ach de lijst namen is te lang om hier te noemen.

Nu weer een buiten het eigen taalgebied onbekende, bejaarde Scandinavische schrijver de Nobelprijs voor Literatuur heeft gekregen, moet het maar eens afgelopen zijn met die zotte kandidaatstelling van Nederlandse schrijvers, zou ik zeggen. Toegegeven, het gaat om een flinke bom duiten, een hoop poen en veel schrijvers kunnen dat goed gebruiken: een nieuw aanrecht, een garage, een buitenhuisje op Ibiza, een boodschappenautootje voor mevrouw, een extra vakantiereisje, het zou zo fijn zijn die dingen onbekommerd te kunnen betalen.

Goedbeschouwd is de Nobelprijs Literatuur nog het beste te vergelijken met de kampioenschappen kunstrijden op de schaats. Ondanks de ogenschijnlijk objectieve beoordelingscriteria gaat het toch vooral om persoonlijke meningen, indrukken en vooroordelen.

Voor wie nog persé wil volgend jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>