Een nuttige dode

Op 8 viel in Bolivia Che Guevara in handen van de CIA. Voor de schone schijn bediende deze organisatie zich uiteraard van Boliviaanse handlangers. De volgende dag werd de Argentijns-Cubaanse revolutionair geëxecuteerd. Vermoedelijk meende de CIA daarmee de Cubaanse leider Fidel Castro een zware klap te hebben toegediend.In feite bewees de CIA de Cubaanse regering evenwel een grote dienst. De populaire Che stak Fidel naar de kroon als charismatische leider van de revolutie. Daarom moest Che weg uit Cuba indien hij in leven wilde blijven. In 1965 ging hij naar de Congo om te proberen daar de revolutie nieuw leven in te blazen, nadat Patrice Lumumba er in 1960 door de CIA en de Belgen was vermoord.

Che’s pogingen faalden jammerlijk. Vervolgens ging hij naar Bolivia in de hoop daar de revolutie op gang te brengen. Ook hier wilde het maar niet lukken, misschien ook wel omdat de Bolivianen het niet zo hebben op Argentijnen. Die zijn namelijk in Latijns-Amerika dikwijls niet zo geliefd: ze worden beschouwd als hautain, irritant, veeleisend, schreeuwerig, bazig en verwaand.

Toen de CIA Che eenmaal had geluiquideerd, kon de dode zonder gevaar voor de ‘máximo líder’ Fidel worden gebruikt als symbool van de Cubaanse revolutie.

This entry was posted in Creatieve oplossingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Een nuttige dode

  1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

    Wie had er geen poster van Che thuis hangen?
    Symbool van verzet…

  2. leo wery says:

    En als die Argentiniers een beetje konden voetballen, zou het beter zijn…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>