Historische films

Historische films zijn er vele. Goede historische films zijn echter vrij schaars. Sommige historische films blijven de moeite waard en behouden hun relevantie. Af en toe is er ook een nagenoeg vergeten historische film die speciaal licht werpt op een actuele gebeurtenis.

Bijvoorbeeld La bataille d’Alger (1966) van de Italiaan-Algerijnse regisseur Gillo Pontecorvo, die een indringend beeld geeft van de vrijheidsstrijd van het Algerijnse FLN tegen de Franse bezetter. Wie iets wil begrijpen van de Libische tragedie (of van de Iraakse tragedie, of van wat er in Israël en de bezette gebieden voorvalt) doet er goed aan deze film te zien. (De film is trouwens verplichte kost voor de officieren van de VS-strijdkrachten die naar de hot spots in het Midden-Oosten worden gestuurd).

Wie iets wil begrijpen van de nefaste politiek van het ‘Westen’ (de VS en de NATO) in Libië en elders in het Midden-Oosten, doet er goed aan de film État de siège van de Griekse regisseur Costa Gavras (1973) nog eens te bekijken. De schellen zullen hem dan van de ogen vallen. Maar het valt te betwijfelen of de VS-officieren deze film krijgen voorgeschoteld. Deze film gaat over de ontvoering van een VS geheime agent die onder de dekmantel van ontwikkelingshulp in Uruguay de leiding heeft over de meedogenloze repressie van het linkse verzet. De film is gebaseerd op de geschiedenis van de FBI- en CIA-agent Dan Mitrione, die uiteindelijk door de Tupamaros werd terechtgesteld voor zijn misdaden.

Enfin, oordeelt u zelf maar.

This entry was posted in Gelijkenissen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>