Tango

Ongeveer 100 jaar geleden begon de tango vanuit Argentinië zijn zegetocht door de wereld. Nou ja, wereld, het betrof voornamelijk Europa. Overal in Europa maakte de tango furore. De smeuïge Argentijnse tango werd al spoedig her en der aan de plaatselijke omstandigheden aangepast, hetgeen vooral aankwam op de vervanging van de Spaanse woorden door teksten in het Duits, Frans, Italiaans, Russisch, Pools, Roemeens, Hongaars, Grieks, Zweeds, Tsjechisch, Fins en zelfs Turks. En dikwijls de vervanging van de bandoneón door een gewone accordeon.

Merkwaardig genoeg sloeg de tango niet aan in de Engelstalige wereld: niet in Engeland, niet in de VS en Australië, noch elders waar Engels de voertaal is. Ook in Nederland was de tango nooit zo populair als in de meeste andere landen van het Europese vasteland.

Misschien is dat wel de verklaring voor de inhaalslag die in de Engelstalige wereld en in Nederland woedt op het gebied van de tango. Juist daar wemelt het tegenwoordig van de milonga’s, tangocursussen, tangoclubs en de hele verdere infrastructuur die de tango met zich meebrengt.

Tja, op den duur worden de mensen natuurlijk een beetje moe van Corry Konings, Britney Spears (en al haar even talentloze kloontjes), onvolwassen eendagsvliegjes, machine-achtig gebonk en boze ghettoklanken.

This entry was posted in 100 jaar geleden and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tango

  1. enkele jaartjes aan geroken, met passie beoefend
    en toen die schouder

    ach, Argentijnse tango
    als het niet mijn onwillige schouder was
    danste ik je de hemel in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>