Koude Oorlog

Indertijd werd ons bijgebracht dat de zogenaamde Koude Oorlog was begonnen door Stalin. De ‘Russen’ waren de boosdoeners en het was omdat zíj in 1948 Tsjechoslowakije inpalmden en in in 1949 een eigen atoombom tot ontploffing brachten dat zij voor ons in West-Europa gevaarlijk waren. We konden die gevaarlijke communisten toch niet vertrouwen met een atoombom? De ‘Russen’ stonden te trappelen om te komen pootjebaden in de Noordzee, zo werd ons voorgehouden door onze regeringen, die braaf doorvertelden wat hun door de bazen in Washington werd opgedragen.

De NATO werd opgericht om het Rode Gevaar het hoofd te kunnen bieden en van de bevolking van West-Europa werden hoge offers gevergd om een grote strijdmacht op de been te houden. Vanaf het begin moesten jaarlijks grote partijen wapens in de VS worden gekocht voor de op handen zijnde strijd met de ‘Russen.’

Achteraf is gebleken dat die hele Koude Oorlog vooral een truc is geweest van de VS om de eigen wapenindustrie te laten subsidiëren door de Europeanen en om de Europeanen onder de duim te kunnen houden. Wat zijn wij toch een domoren. Nu ja, vooral de Koude Oorlogsprofeten van de PvdA, VVD en CDA zijn de boosdoeners (in Nederland dan natuurlijk). Dát zijn de echte sukkels.

Na de omstreden plaatsing van de kruisraketten, in 1983 door Lubbers eenzijdig tegen de wens van de bevolking besloten, werd alles ineens veel duidelijker. Nu bleek waar de echte schuld voor de Koude Oorlog lag.

Nu beleven we een herhaling van die treurige episode. De VS, die eeuwige paranoïde oorlogshitsers, gaan nu wéér raketten stationeren in Europa. Ditmaal in het gewillige, slaafse, helaas onafhankelijke Polen. (Een nieuwe Poolse deling zou zeer te wensen zijn, maar dan zonder dat de VS een stukje krijgt).

De echte verantwoordelijken voor de Koude Oorlog zijn de aggressoren in Washington. Levensgevaarlijk die lui.

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Koude Oorlog

 1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg says:

  En het verhaal gaat verder: nu hebben ze zelfs een stel kruisraketten gekocht.
  Maar er zijn GEEN atoomwapens in NL
  WEL bij een zekere vliegbasis zijn de bewakers getrained om eenieder die te dicht bij een bepaalde hangaar komt neer te schieten.

  Oh ja; waarom was er geen geld voor zorg in NL?

  dat we nog in de Nato zitten is rationeel onvoorstelbaar.
  En, idd, warschaupact kwam een jaar later dan de Nato, en bestaat niet meer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>