Onze bevrijders

In deze tijd van gespierde taal en dreigementen inzake de Perzische Golf en de Straat van Hormoes, kan het misschien geen kwaad nog even stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog. (Voor de goede orde, die duurde van 3 september 1939 tot en met 9 augustus 1945, bijna zes jaar.)

In december 1941 begon de VS deel te nemen aan de oorlog. Op 7 december opende Japan de vijandelijkheden om een einde te maken aan een wurgend olie-embargo van de VS, bedoeld als provocatie om Japan te dwingen tot de eerste zet. Op 11 december verklaarden Duitsland en Japan de oorlog aan de VS. Let wel, het was dus niet de VS die Duitsland de oorlog verklaarde, maar andersom.

Dit feit staat op gespannen voet met de nog steeds luid rondgebazuinde bewering dat de VS Europa zijn komen ‘bevrijden’ van de nazi’s. Wie weet, als Hitler de oorlog niet had verklaard, zouden ze wel nooit samen met de Engelsen, Canadezen, Fransen en Polen zijn geland in Normandië. Als de VS werkelijk zo bezorgd waren om wat de nazi-bezetters Europa aandeden, waarom hebben zij dan niet de oorlog aan Duitsland verklaard. En waarom dan zo lang gewacht?

Nee, het is Hitler geweest die de VS heeft gedwongen hun aandacht te verdelen tussen hun ‘eigen’ oorlog tegen Japan in Azië en de strijd tegen de nazi’s en fascisten in Europa.

In hun haast om in Berlijn te geraken, moesten de westelijke geallieerden toevallig ook door België en Nederland, en en passant verdreven ze daar de Duitsers. Zoals ik al eerder schreef, Europa is van de nazi’s verlost door het Rode Leger van Stalin.

Al dat sentimentele gezeur over onze bevrijders uit ‘Amerika’ moet nu maar eens afgelopen zijn. Nederland en België zijn bezet door de VS en zijn te beschouwen als 100% vazalstaten. Bevrijding en bezetting, twee woorden voor hetzelfde verschijnsel. Het wordt tijd de taal te bevrijden van misleidend woordgebruik.

This entry was posted in Het ligt toch anders and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Onze bevrijders

 1. Selma says:

  ‘Onze bevrijders’ mag, als het gegeven van 67 jaar geleden dan toch in de spreektaal blijft hangen (wat het zal doen), wel eens vervangen worden door ‘de bevrijders van onze (groot-, overgroot-) ouders’.
  Je hebt helemaal gelijk dat Nederland een vazalstaat van de VS is geworden. Een van de gruwelijkste ontwikkelingen daarin vind ik de vrijwel kritiekloze uitlevering van Nederlandse onderdanen aan de Verenigde Staten (en niet vice versa).
  Ooit kon je je als burger veilig voelen in je eigen land. Wat dat betreft is Nederland een achterlijk en onverschillig land voor zijn onderdanen geworden, vergeleken bij bijvoorbeeld Marokko en Turkije.

  • admin says:

   Je slaat de spijker op zijn kop! Die kritiekloze, slaafse uitlevering van Nederlandse staatsburgers aan een verkeerd regime dat mensen martelt en zonder proces wegbergt (Guantánamo Bay) is heel ernstig. De Nederlandse overheid laat haar eigen burgers in de steek. En een van de weinige echte verantwooordelijkheden van een regering is toch wel de veiligheid van de eigen burgers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>