Valentijnsdag en andere feesten van het imperium

Toen ik voor het eerst in de VS kwam om er te studeren, viel mij natuurlijk op dat ze andere feestdagen hadden dan in Nederland en België. Ze vierden er bijvoorbeeld Halloween, maar ook Valentijnsdag en Saint Patrick’s day. Op mij maakte de viering ervan een wonderlijke indruk. Het leek me allemaal heel erg overdreven en vooral erg ongezellig. Op de campus was er rond 14 februari eigenlijk een soort hysterie, met veel roze, linten, zoetige teksten en kitscherige kaarten. Het had meer weg van een soort banketbakkersfeestje. Mij vroegen ze ook ‘who is your valentine?’

Wat een flauwekul. En dan Halloween: ook al zo’n idioot en hysterisch en vooral ongezellig gedoe. Op Saint Patrick’s day probeerde iedereen iets groens te dragen, ter viering van de Ierse nationale heilige. Iedereen deed mee: niet alleen Italiaans-Amerikanen, maar ook Latino’s en Negers. Iedereen droeg iets groens. ‘s Avonds probeerde iedereen zich zo snel mogelijk te bezatten met groen (!) bier.

Wat fijn dat wij daar in Nederland en Europa niet aan meedoen, dacht ik toen. Ik wist niet beter dan dat de cultureel superieure Europeanen, met hun goed gedefinieerd historich bewustzijn, nooit aan die onzin uit de VS zouden meedoen. Maar ik vergiste mij deerlijk.

Kijk eens om u heen vandaag. In Nederland en België vieren ze Valentijnsdag, godbetert, nondedju. Een geïmporteerd nepfeest uit het centrum van het imperium. En dat terwijl bijvoorbeeld Sinterklaas langzaam maar zeker wordt verdrongen door dat vette, volgevreten domme neefje van hem.

Ach, misschien zijn de kitsch en de goedkope nep van Valentijnsdag met al zijn roze, Halloween met zijn dom gespook en ‘krismus’, een ode aan de vraatzucht en de obesitas, wel een betere reflectie van de maatschappij van vandaag, dan Sinterklaas en een ouderwets ingetogen kerstfeest.

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>