Videla biecht op

Vorige week verscheen in Buenos Aires bij de uitgeverij Sudamericana, (onderdeel van het Duits-Italiaanse concern Random House-Mondadori), het boek Disposición final. La confesión de Videla sobre los desaparecidos, door de onderzoeksjournalist Ceferino Reato.

Het boek staat vol met onthutsende informatie. Zo verklaarde Videla dat vóór de staatsgreep van 24 maart 1976 natuurlijk ook overleg was gepleegd met de VS-ambassadeur in Buenos Aires. Bij die gelegenheid was duidelijk geworden dat de voortzetting van de strijd tegen de ‘subversie’ (de gewapende guerilla) met de hardste middelen in het geniep moest plaatsvinden.

Dit om de gevoeligheden van de regering en de publieke opinie in de VS te ontzien. De generaals wilden niet net als hun collega’s in Chili (Pinochet) en Uruguay door de VS worden gestraft voor schendingen van de mensenrechten.

Dat was een van de redenen van de duizenden verdwijningen.

This entry was posted in Getuigenissen, Het ligt toch anders and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Videla biecht op

  1. Reine jRagolo says:

    Taart eten met een pollepel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>