Videla biecht op (2)

In de vraaggesprekken die Ceferino Reato met oud-dictator Videla had, verklaart deze dat het totale aantal verdwenen personen in Argentinië onder zijn bewind ergens tussen de zevenduizend en achtduizend personen schommelt. Dat cijfer komt overeen met de sschatting van de Conadep, de overheidscommissie onder leiding van Ernesto Sábato, de gevierde auteur, in de jaren 1980 onderzoek verrichtte naar de verdwijningen. Het rapport Nunca más van de Conadep stelt het aantal verdwenen personen op ruim negenduizend. Daaronder bevinden zich ook de doden die zijn gevallen in de strijd tegen de militairen, die in 1974 in ernst begon.

Het aantal dat Videla noemt en dat de Conadep heeft vastgesteld is veel lager dan het cijfer dat de tegenwoordige Argentijnse regering hanteert: die heeft het over dertigduizend slachtoffers.

Volgens het boek van Reato is dat aantal een verzinsel van Hebe de Bonafini, de leidster van de Moeders van de Plaza de Mayo. Dat verzonnen aantal is vervolgens overgenomen door steeds meer mensen (alsof zeven-, acht- of negenduizend doden al niet erg genoeg zouden zijn!), en is inmiddels bijna wettelijk goedgekeurd en beschermd.

This entry was posted in Getuigenissen, Het ligt toch anders and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Videla biecht op (2)

  1. Reine jRagolo says:

    Geeft de regering uitleg hoe zij aan 30.000 doden komt?

    • admin says:

      Nee, de regering herhaalt het gewoon en dan wordt het vanzelf de waarheid. Maar voor iedereen die is verdwenen betaalt de regering een vergoeding uit. En tot dusver, bijna veertig jaar na dato, zijn er nog geen 8000 van die vergoedingen uitgekeerd en dat aantal groeit ook niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>