De NATO heeft geen Napoleon

De Spaanse schilder Francisco Goya is onder meer beroemd geworden door zijn schilderijen en etsen over de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de Guerra de Independencia.

In 1808 had Napoleon Spanje bezet en zijn broer Joseph op de troon gezet, nadat hij eerst de zittende koning Ferdinand VII tot afstand had gedwongen. Op 2 mei kwam de bevolking van Madrid massaal in opstand. Franse soldaten werden van hun paard gesleurd en vervolgens gefileerd door woedende menigten. Zelfs ervaren ijzervreters bleken geen schijn van kans te hebben tegen de bevolking, waar vooral de vrouwen als ware harpijen en furies te keer gingen.

De represailles waren niet minder verschrikkelijk: links en rechts werden burgers standrechtelijk geëxecuteerd. De tweede mei was de ouverture van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, die pas in 1813 ten einde kwam.

Die vijf jaren oorlog eisten de levens van één miljoen mensen. Uit alle uithoeken van Europa haalde Napoleon soldaten om in Spanje te vechten. Uit Frankrijk zelf, maar ook uit Italië, Polen, Duitsland en Nederland. De 3.000 Nederlandse soldaten, de ‘Hollandse Brigade,’ stonden onder bevel van Generaal David Hendrik Chassé, bijgenaamd ‘generaal bajonet.’ Slechts enkelen van hen keerden levend uit Spanje terug.

Het was en echte guerilla-oorlog, waarbij de Fransen zich alleen overdag heer en meester konden wanen in de steden en op de doorgaande wegen. Eigenlijk is op het schilderij van Goya, waarop de Franse cavaleristen worden aangevallen, al duidelijk te zien dat de oorlog voor de Fransen bij voorbaat verloren was.

Wie beweert dat de mensen van de geschiedenis leren, heeft het bij het verkeerde eind. De mensen leren helemaal niets van de geschiedenis. Althans, militairen en politici leren blijkbaar niets van de geschiedenis. Nou ja, misschien proberen ze dat wel maar trekken ze steevast de verkeerde conclusies.

Je zou toch denken dat als zelfs een militair genie als Napoleon de oorlog in Spanje niet kon winnen, dat minder getalenteerde militairen (al hebben ze veel betere en ‘slimmere’ wapens) het niet in hun hoofd zouden moeten halen een oorlog te beginnen in Afghanistan. Uiteindelijk was en is dat dezelfde oorlog als destijds in Spanje: een oorlog van een buitenlandse bezetter tegen een bevolking die zich met alle middelen verzet.

This entry was posted in Domheden, massamoord, Overpeinzingen, Vernielingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to De NATO heeft geen Napoleon

 1. Klaverblad says:

  Ook mijn blog er deels aan gewijd. Ik zal een link naar de jouwe maken, vanwege de interessante informatie.

 2. Reine jRagolo says:

  Afganistan is het symbool van de de taliban. Als je die niet de kop afhakt kun je wachten tot hij jouw kop afhakt.

  • admin says:

   Als je niet wil dat de Taliban je kwaad doet, moet je beginnen om je uit Afghanistan terug te trekken. De Taliban heeft nog nooit een ander land aangevallen. Dat kan je van de VS en de NATO niet zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>